Kekin o mjeri roditelj odgojitelj: ‘Sud je rekao da je to privilegija. Zbunilo me je kad sam vidjela da su Lovrić i Markić slavili’

Ivana Kekin (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Odluku Visokog upravnog suda za mjeru roditelj odgojitelj za RTL je komentirala  saborska zastupnica i zastupnica u Gradskoj skupštini Nove ljevice Ivana Kekin. Na samom početku upozorila je na krivu predodžbu koja se stvara u javnosti, a to je da je ovo siguran nastavak mjere RO.

Zastupnica objašnjava da je navedena mjera, prema riječima suda, privilegija koju je određenoj skupini dala bivša vlast, a ne stečeno pravo. Otkrila je i što ju je zbunilo:

“Danas me je zbunilo kad sam vidjela da su tužitelji i njihovi predstavnici, gospodin Lovrić i gospođa Markić, slavili u medijima. Jer, oni zapravo, ono što su tvrdili, to sud nije potvrdio. Tužitelj je tvrdio kao i oporbene stranke u Skupštini da će se na sudu dokazati da je ovo stečeno pravo i da će sadašnja vlast morati ispunjavati sve obaveze koje su određene potpisom Milana Bandića”.

Kekikn naglašava da je Visoki upravni sud rekao da gradska vlast ima pravo mijenjati mjeru RO, njezino trajanje i iznos novčane pomoći.

Na pitanje novinarke da gradska administracija nije dala dovoljno vremena sudu, zastupnica kaže da će vidjeti što kažu u pisanom obrazloženju kako bi što prije donijeli novu odluku s istim ciljevima, za koje je rečeno da su legitimni.

“Iz onoga što je danas sud rekao, njima je to bila glavna zamjerka. Vidjet ćemo u nekim drugim dijelovima može li se to popraviti da to bude razmjernije. Mislim da je bitna jedna rečenica koju je danas rekla glavna sutkinja, da moramo pronaći ravnotežu između javnog interesa i legitimnih očekivanja korisnika. Ta rečenica je zanimljiva zato što je s jedne strane jasno rekla da je naša odluka da promijenimo mjeru roditelj-odgojitelj, u javnom interesu. To je ono što političari trebaju raditi, donositi odluke u javnom interesu. Ali je isto tako rekla, da u Hrvatskoj ljudi imaju pravo imati legitimna očekivanja da im se nastave ispunjavati privilegije, jer ovo je – sud je rekao – povlastica”, zaključila je Ivana Kekin.


Komentari