Kekin ne zna koliko plaća smeće: Kod nas je Mile zadužen za reciklažna dvorišta; Gotovac: Mi smo malo kod kuće, ne proizvodimo mnogo otpada

Dok se ne nazire kraj brigama oko novog modela odvoza otpada, stvarnoj mogućnosti njegove provedbe, ali i pitanjima hoće li građani proći skuplje ili jeftinije, Večernji list o tome je razgovarao sa članovima gradske skupštine za svoje tiskano izdanje.

Konkretno, zanimalo ih je kakvo je njihovo iskustvo sa otpadom.

Dok svi skupštinari s kojima je Večernji razgovarao recikliraju otpad, zanimljivo je kako zastupnica stranke Možemo! Ivana Kekin, ne zna koliko trenutno plaća odvoz smeća.

“Kod nas je Mile zadužen za odlaske u reciklažna dvorišta. Razdvajamo otpad kod kuće već dugo, kante su nam na ulici, a po novim će pravilima morati biti u dvorištu. Ne znam točno koliko nas sad košta odvoz, ali očekujem da ćemo od srpnja biti financijski više-manje na istom ili ćemo proći možda i povoljnije. Trebat će nam oko dvije vrećice od 20 litara tjedno”, rekla je Kekin Večernjem listu.

Predsjednik SDP-ova zagrebačkog ogranka Viktor Gotovac, smatra kako njegov dom neće doživjeti neko pretjerano poskupljenje.

“Mi smo malo kod kuće, ne proizvodimo mnogo otpada. Ne vjerujem da će nam tjedno trebati više od jedne ili dvije vrećice”, komentirao je Gotovac za Večernji.

Pitanje infrastrukture i cijene

Poskupljenja su svakako jedan od glavnih razloga za brigu, kako među građanima, tako i političarima.

Kako je Zagreb.info pisao, u četvrtak je novi model otpada bio i tema emisije Otvoreno na HRT-u.

Dok je zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet mišljenja kako će poskupljenje biti neznatno, HDZ-ov, Mislav Herman uvjeren je kako će to poskupljenje za istu uslugu, biti mnogo veći udar na građanski budžet.

Među ostalim, tu je i SDP-ov zastupnik gradske skupštine Renato Petek rekao kako bi se problem kontejnera u centru grada, mogao riješiti poluukopanim spremnicima, po uzoru na Ljubljanu.

Međutim, tome se usprotivila zastupnica Stranke rada i solidarnosti, Gordana Rusak, ustvrdivši kako je to nemoguće zbog manjka prostora i podzemnih cijevi.

Herman, ali i te Slaven Dobrović iz Domovinskog pokreta, kritični su bili i prema nedostatku infrastrukture.

Iako je na dnevnom redu za glasanje u skupštini tek u veljači, jučerašnja sedma sjednica Gradske skupštine, nije mogla proći bez osvrta na pitanje pormjena u odvozu smeća.

Tako je iz redova mosta temu odovztab otpada usred skupštinskih pitanja gradonačelniku postavio Trpimir Goluža.

“Razlika između onog koji  razvrstava ili ne bit će minimalna. 45 kuna fiksnog troška i 16 kuna varijabilnog, to su 4 vrećice mjesečno po 4 kune, ukupno je 61 kuna. To će platiti višečlano kućanstvo koje razvrstava otpad. A 45 kuna fiksnog i 40 kuna  varijabilnog troška za 10 vrećica mjesečno po 4 kune, dakle, ukupno 85 kuna platit će isto kućanstvo koje ne razvrstava otpad nego ga baca u mješoviti otpad”, kritičan je bio Goluža.

 Tomašević je replicirao, podsjetivši kako je prije nekoliko godina prijedlog odluke određivao 60 kuna bez varijabilnog dijela, te je dodao i kako brojni  gradovi imaju veću fiksnu cijenu od Zagreba, uz zadržavanje jednakog broja odvoza. “

Manja je od Pule, Vinkovaca, Zaprešića….Usluga će se naplaćivati prema količini otpada. Sve druge čip kartice i otpadomjeri su preskupi i usluga bi jako poskupila”, rekao je u četvrtak na skupštini Tomašević.

Nadzor kršitelja pravila

Uz infrastrukturu i cijenu, podsjetimo i kako velike bure izaziva i mogućnost nadzora potencijalnih prekršitelja pravila o razdvajanju otpada.

Kako se povela rasprava o tome hoće li građani odavati susjedekoji ne poštuju pravila, u srijedu se oglasila i saborska zastupnica Marijana Puljak. Tako se u jednom komentaru na društvenim mrežama pohvalila kako je prijavila svoju susjedu koja nije ostavila kartonske kutije na zato predviđeno mjesto, a zbog čega je ta susjeda dobila kaznu od strane komunalnih redara.

Na sve je potom, reagirao i Mostov zastupnik u skupštini, Marko Sladoljev, koji je potom na društvenim mrežama ustvrdio kako se “s Marijanom nije za igrati”, te kako bi je gradonačelnik Tomašević trebao zaposliti kako bi nadzirala građane.


Komentari