KAKVA IDEJA Šef zagrebačkog SDP-a otkrio kako mjeru od 200 tisuća kuna mogu zloupotrijebiti oni koji žive u Hrvatskoj

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

O demografskoj situaciji, kao i mjeri kojom se iseljenicima iz Hrvatske kao potpora za povratak u matičnu državu daje 200 tisuća kuna, raspravljalo se u HRT-ovoj emisiji Otvoreno. Iako se spomenuta mjera odnosi na aktivnu politiku samozapošljavanja, predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac smatra da je potpora od 200.000 kuna prigodničarska mjera te da je usmjerena vrlo uskoj populaciji.

Gotovac smatra da država treba raditi na tome da ima dobru vlast i društvo za sve građane u Hrvatskoj i van nje.

“Ako ostvarimo takve uvjete koji će svima pristupati jednako, imati jedan porezni sustav koji će jednako pogodovati majkama, obiteljima, pojedincima, poduzetnicima onda će to biti zemlja u kojoj će svi željeti živjeti, pa i oni koji se vraćaju iz inozemstva. To će biti jedno društvo, dobra država, dobra ekonomija”, kaže šef zagrebačkog SDP-a.

On kaže da se ovom mjerom zapravo prisiljava ljude da odu van te da se stvara začarani krug. Upozorio je i kako se navedeno može zloupotrijebiti.

“Svake dvije godine će netko otići van, onda se vratiti, uzeti svoj poticaj i reći ‘ja sam sada nešto dobio’. To je neka specifična vrsta cirkularne ekonomije u Hrvatskoj kod koje, bojim se, da je samo stvar čistog populizma. Kao da su neki izbori na pragu, ‘sada ćemo nešto darivati, davati’. Ne vidim da to može dati učinka. Možda ćemo kada krenemo u ovu emisiju ići preko Harmice pa vraćati se preko Macelja ili Pasjak-Rupe pa onda vidjeti možemo li i tu dobiti neku mjeru kada se vraćamo u Hrvatsku i profitirati. To je zapravo dućan za neku vrstu profitiranja”,  zaključio je Viktor Gotovac.


Komentari