KAKO UČINITI ZAGREB ‘ZELENIJIM’? U ponedjeljak se održava prva tematska sjednica Gradske skupštine

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na prvoj tematskoj sjednici u ovom sazivu Gradske skupštine govorit će se o očuvanju okoliša u Zagrebu s ciljem da se utvrde načini koji bi doprinijeli usporavanju klimatskih promjena. Tematsku sjednicu organizira odbor za okoliš, na čijem je čelu Zorislav Antun Petrović, zastupnik stranke OraH.

Kako bi se postigli željeni rezultati na sjednici, odbor je pozvao stručnjake koji rade u sektoru zaštite okoliša i energetike. Sukladno tomu, u ponedjeljak 15. studenog u 10 sati u Staroj gradskoj vijećnici razmjenjivat će se ideje i iskustva kako bi se pronašlo najbolje rješenje za Zagreb, odnosno kako bi hrvatska metropola postala grad s nultom emisijom stakleničkih plinova, kaže Petrović za Večernji.

Otkrio je i da su tim povodom pozvali i gradske zastupnice iz irskog Waterforda i njemačkog Berlina, Cristionu Kelly i Klaru Schiedlich. One će elaborirati kako su spomenuti gradovi s  cestovnog prešli na biciklistički promet. Petrović kaže i da je ova sjednica nastavak panel debate Savez gradonačelnika za Europski zeleni plan u škotskom Glasgowu.

Tamo je prije dva dana, zajedno s zamjenicom gradonačelnika Osla Sirin Hellvin Stav, predsjednikom metropole Lyona Brunom Bernardom te gradonačelnikom Budimpešte Gergelyjem Karácsonyjem, sudjelovao i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Tomašević je tamo istaknuo kako je zagrebačka Gradska skupština usvojila energetsku strategiju koja predviđa instaliranje solarnih panela na zgradama javne namjene, višestambenim zgradama, obiteljskim kućama te poduzetništvu. Također, napomenuo je kako Zagreb razvija strategiju borbe protiv energetskog siromaštva s naglaskom na društvenu ravnopravnost u snošenju troškova energije.

Na sjednici u ponedjeljak govorit će i predsjednik Gradske skupštine Skupštine Joško Klisović, predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora Sandra Benčić te ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac.

Komentari