KAKO SU TO USPJELI? Ovi kandidati iskaču iz paštete, a sad je jasno i zbog čega

Foto: Pixsell

U današnje vrijeme društvenih mreža predizborne kampanje više nije dovoljno voditi samo fizički i putem tradicionalnih medija. Sve veći dio političke sfere prebacuje se na Facebook, Instagram i Twitter. Svjesni su toga i kandidati za čelno mjesto Zagreba, koji brižljivo njeguju svoje profile i stranice na društvenim mrežama.

“Najvažnija je vidljivost, a jedini dosad koji su bili konzistentni u ulaganju u oglase na društvenim mrežama jesu Možemo. Njihov kandidat za Zagreb Tomislav Tomašević stalno ‘iskače’, i to već neko vrijeme”, rekao je Petar Tanta, suvlasnik CTA komunikacija za Večernji list.

Tomislav Tomašević nema vlastitu Facebook stranicu, ali u svrhu promocije koristi stranicu svoje stranke. Možemo na Facebooku broji 47.4 tisuće pratitelja, a Tanta ističe da je osim samog broja pratitelja važno i oglašavanje.

Još više pratitelja prikupio je Miroslav Škoro čija stranica broji 125 tisuća pratitelja. On je pratitelje stjecao niz godina, a stranicu je koristio za promociju svoje glazbene karijere i drugih projekata kojima se bavio, kao što je proizvodnja njegove Graševine.

HDZ-ov Davor Filipović broji svega 1.5 tisuću fanova na Facebooku. Njegova matična stranka broji 66 tisuća pratitelja, ali povremene objave o Filipoviću utapaju se u moru onih o Andreju Plenkoviću. SDP-ov Joško Klisović kotira bolje s 6.5 tisuća pratitelja. Njegova stranka broji 41 tisuću pratitelja, ali ni Klisović ne dolazi do izražaja od Peđe Grbina.

Zvonimir Troskot uspio je na Facebooku prikupiti gotovo pet tisuća pratitelja. Njegova stranka kotira znatno više od najvećih rivala, s obzirom da su uspjeli prikupiti 79 tisuća pratitelja, ali i znatno više promoviraju svog kandidata.

Koliko su društvene mreže zapravo važne u promociji kandidata ostaje predmet rasprave. Stručnjaci ističu da Facebook može biti koristan u promociji kandidata, ali da je važno da se ističu i u drugim medijima.

“One svakako pomažu u vidljivosti, ali samo su jedan marketinški kanal. Bilo bi glupo ne koristiti se njime jer je oko dva milijuna Hrvata trenutačno na Facebooku. Ali ako nemaš priču u novinama, na radiju i TV-u, neće ti društvene mreže nikako pomoći”, zaključio je Tanta za Večernji list.


Komentari