KAKO SPISKATI NOVAC GRAĐANA: Političarka bliska Bandiću se ‘zalaufala’, a sad krivi nestašnog računovođu

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Državna revizija završila je izvještaj o poslovanju stranaka u prošloj godini, a od 44 političke stranke i šest nezavisnih saborskih zastupnika, 20 stranaka i dva zastupnika oglušilo se o naloge i preporuke.

Nepravilnosti se uglavnom odnose na manje stranke, a bilo je i nekih koji su,ž o državnom trošku popravljali vlastiti automobil! Iz džepova poreznih obveznika stranke su 2019. dobile gotovo 100 milijuna kuna. No taj se novac, pokazala je revizija, nije uvijek transparentno trošio.

“Rashodi nisu evidentirani na propisanim računima. Zatim, popis imovine nije obavljen u skladu s propisima. Blagajničko poslovanje nije uredno vođeno, knjige nisu potpisane i uvezene”, govori pomoćnica glavnog državnog revizora Biserka Čoh Mikulec.

U nepravilnostima su prednjačile četiri stranke koje su dobile uvjetno mišljenje i zbog poslovanja i zbog financijskih izvještaja, a to su Blok Umirovljenici zajedno, Neovisni za Hrvatsku, Živi zid i Pametno.

Pametno je jedina parlamentarna stranka među njima. U njoj su zaboravili upisati 65 tisuća kuna rashoda, ali i popuniti putne naloge, piše HRT.

“Jedino je došlo do računovodstvene greške. Neka od njih su došla na krivi konto i to smo ispravili. Što se putnog naloga tiče, kolegica što je trebala otići na jedan seminar u Njemačku, koji je financirala jedna zaklada, na sam dan odlaska se razboljela, nije otišla na taj put i propušteno je priložiti izvješće”, rekla je Marijana Puljak iz Centra, nove stranke koju je osnovala s Orešković ujedinjujući dvije stranke. Ranije je ona bila na čelu Pametno.

Uz stranke, javni su novac kreativno trošili i pojedinci. Najdalje je otišla nezavisna zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, koja je novcem poreznih obveznika popravila vlastiti automobil, a u prošlom je sazivu sabora bila zastupnica u Klubu s Bandićevom Strankom rada i solidarnosti, a u novom sazivu je u zajedničkom Klubu zastupnika Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata i nezavisnih zastupnika te zastupnika nacionalnih manjina.

Nije htjela pred kamere, ali je preko telefona poručila da je za sve kriv njen računovođa koji je sve učinio na svoju ruku i kojeg je u međuvremenu otpustila. Strankama koje su se ogriješile o zakon prijeti kazna do 50 tisuća, a čelnicima do 20 tisuća kuna. Nakon nalaza revizije o svemu odlučuje DORH.


Komentari