KAKO JE GLASALA ZAGREBAČKA ŽUPANIJA: Neki su trijumfirali, no u jednom gradu će se voditi napeta bitka

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL, Ilustracija

Lokalni izbori u Zagrebačkoj županiji su zanimljivo razmišljanje među biračima. Iako je HDZ zajedno s partnerima dominirao u izboru za župana, nešto drugačija preslika je u Županijskoj skupštini.

Aktualni župan trijumfirao

Aktualni župan Stjepan Kožić (HDZ, SKNL, “365 stranka rada i solidarnosti”, HSU, HSLS, HNS) je dobio 47,09 posto glasova, a slijedi ga Mihael Zmajlović (SDP, HSS) sa 30,48 posto.

Nijanse su presudile u županijskoj skupštini.

U županijskoj skupštini prva je lista SDP, HSS – 25,73 posto (nositelj Mihael Zmajlović), a druga je lista HDZ, HSU, HNS, HSLS – 24,74 posto. Treća je lista SKNL, ”Stranka rada i solidarnosti” – 16,73 posto (nositelj Stjepan Kožić).

U Velikoj Gorici na čelu grada ostaje Ačkar

U Velikoj Gorici izlaznost je bila bolja nego inače, odnosno 41 posto. Na čelu grada bit će Krešimir Ačkar, predsjednik goričkog HDZ-a i dosadašnji vršitelj dužnosti gradonačelnika s osvojenih 11.605 tisuća glasova, odnosno  51,79 posto.

Slično je i u Gradskoj vijeću gdje je preko 43 posto glasova osvojila lista HDZ, SKNL, “365 stranka rada i solidarnosti, s Ačkarom kao nositeljem liste. Slijedi SDP, GLAS, HSS s osvojenih 24,46 posto gdje je nositelj Ivo Jelušić.  Treća lista je MOST, NHR, HSP koja je osvojila 4.198 glasova birača, a nositelj je Ivo Bekavac.

Dario Zurovec pomeo konkurenciju u Svetoj Nedelji

Fokusov Dario Zurovec pobijedio je u Svetoj Nedelji. Nakon 88 posto obrađenih biračkih mjesta, vodi sa 65,61 posto glasova. Najbliži protukandidat mu je Damir Halužan s 16,6 posto. Sveta Nedelja dobila je gradonačelnika već u prvom krugu.

Fokus dominira i u gradskom vijeću s preko 60 posto glasova. Slijede HDZ, SKNL sa 16,3 posto, a treća lista je .SDP, HSS s 900 glasova birača.

Bojan Leš osvoji preko 72 posto glasova u Ivanić Gradu

HDZ-ovac Bojan Leš osvojio je 72,4 posto glasova u Ivanić Gradu, a jednako je trijumfirao i u gradskom vijeću gdje je koalicija HDZ, HSLS, REFORMISTI, HNS, HSU osvojila 49,26 posto glasova.

Samobor ide u drugi krug

U drugom krugu u gradu Samoboru glasači će birati između Željka Staneca (HSS,SDP) koji je osvojio više od 44 posto glasova i Petre Škrobot iz stranke Fokus koja je osvojila 33,22 posto glasova.

Mrtva trka u Dugom selu

Napeto će biti iduća dva tjedna u Dugom selu u kojem oba kandidata imaju šansu za pobjedu. Bitka se vodi između Nenada Paniana koji je u prvom krugu osvojio 35,59 posto glasova i HDZ-ovog kandidata Ivana Gerecija koji ima 28,7 posto glasova.

Turk se baš nije proslavio

Građani Zaprešića svog gradonačelnika, također će birati za dva tjedna. U drugom krugu naći će se HDZ-ov kandidat Željko Turk s osvojenih 35,98 posto glasova i  Barbara Knežević, kandidatkinja Domovinskog pokreta, Mosta i Projekta Domovina s 29.38 posto.


Komentari