KAKO JE BANDIĆ POTROŠIO GOTOVO 10 MILIJUNA KUNA U GODINU DANA? Sklopio 427 ugovora o djelu, honorarci su jako poznata imena

Foto: Ilustracija/ Tomislav Miletic/PIXSELL

I dok trenutni gradonačelnik Tomislav Tomašević u javnost izlazi s informacijama o uštedama, isplivale su i informacije o gradskim troškovima u posljednjoj godini mandata bivšeg gradonačelnika Milana Bandića. 

Kako piše Jutarnji list, čak 9,942 milijuna kuna tijekom 2020. godine isplaćeno je za ugovore o obavljanju raznoraznih usluga i poslova koje je grad u tom periodu sklopio s 427 osoba, a među kojima su i poznata lica.

Tako se pokazalo kako je najveći iznos isplaćen Miodragu Demi, bivšem saborskom zastupniku Stranke rada i solidarnosti te nekadašnjem voditelju Odjela za branitelje, ali i predsjedniku Povjerenstva za davanje stanova u najam koji je taj posao obavljao mjesecima nakon potresa.

U svakom slučaju, u tom periodu, na temelju ugovora od djelu njemu je isplaćeno 199.962 kune za, kako kažu iz grada, potrebe prikupljanja i analizu izvješća udruga i pravnih i fizičkih osoba na temelju javnog natječaja te evaluaciju aktivnosti udruga i pružanje stručne pomoći hrvatskim braniteljima.

Slijedi ga Slavko Kojić, nekadašnji ministar financija kojem je lani isplaćeno 159.970 kuna za analizu utjecaja poreznog sustava na javne financije i proračun grada te za poslovanje trgovačkih društava u vlasništvu grada.

Jelena Čeklić, članica Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup koja je u lipnju ove godine uhićena u sklopu antikorumptivnih akcija, za koordinaciju odobravanja i organiziranja manifestacija i postavljanja otvorenih terasa, reklama i panoa tijekom prošle godine angažirana je za poslove u iznose od 123.977 kuna.

Nadalje, grad je s bivšim pročelnikom Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, Silvijem Novakom sklopio četiri ugovora o djelu u iznosu od 113.321 kunu za utvrđivanje stanja kulturnih dobara nakon potresa, pripremu stručne dokumentacije i ostale konzervatorske aktivnosti.

Ugovore u podjednakim iznosima pak sklopili su Zlatko Vitez, glumac, redatelj te voditelj glumačke družine Histrioni te Duško Ljuština, nekadašnji zagrebački ministar obrazovanja, kulture i sporta te nekadašnji direktor kazališta Kerempuh. Za savjetovanje s područja kulture ostvarili su 93.316 kuna.

Važno je i spomenuti kako se za navedene ugovore zainteresirao i Gradski kontrolni ured koji je proveo reviziju sklapanja i izvršenja ugovora o djelu u svim gradskim upravnim tijelima.


Komentari