Jutarnji piše kako je Pripuz pripremio klopku Tomaševiću, evo što o svemu kaže sam Pripuz

Foto: Pixsell

Nedjeljni Jutarnji list donosi veliku priču o pozadini problema sa zbrinjavanjem otpada u gradu Zagrebu i novim natječajem, s kojim, kako god odluči, gradonačelnik Tomislav Tomašević upada u klopku Petra Pripuza, vlasnika C.I.O.S. grupe.

“Prvo je Pripuz odbio raditi posao sa zagrebačkim biootpadom prije ljeta. Rekao je da ima pune kapacitete. Vjerojatnije da je novom zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću htio pokazati mišiće. Onda je posao biootpada pao na Gradsku Čistoću i Zrinjevac, koji su cijelo ljeto muku mučili jer za to nemaju infrastrukturu ni kapacitete. Onda je napokon raspisan novi natječaj. Onda je stigla žalba. Pa se čekalo. Onda je žalba odbijena. A prije tri dana su napokon stigle dvije ponude – jedna tvrtki u vlasništvu Petra Pripuza, a druga austrijske tvrtke Saubermacher”, navodi novinar Filip Pavić kronologiju događaja.

Pripuzova je ponuda za zbrinjavanje biootpada 2,677.500 kuna povoljnija.

“Time je šahovska partija Pripuza i Tomaševića ušla u završnicu. Potez je na Tomaševiću, ali ga je Pripuz, čini se, doveo u poziciju u kojoj svaki potez pogoršava poziciju. Ako posao zbrinjavanja biootpada vrijedan 36,5 milijuna kuna, jedan od najvrjednijih gradskih poslova koji će crveno-zelena gradska uprava ove godine dodijeliti, ode Pripuzovim tvrtkama, iznevjerio je ključno predizborno obećanje da će se obračunati s nepovoljnim ugovorima Grada i privatnika bliskih pokojnom Milanu Bandiću. Ako ne, onda posao ide Austrijancima, skupljoj ponudi, što je rijetko slučaj u javnoj nabavi, a čime skromni gradonačelnik ispada neštedljiv”, tumači Jutarnji.

Postoji i treća varijanta – natječaj se poništava, a time posao pada na Zrinjevac i Čistoću, koji u ovom trenutku ne mogu adekvatno zbrinjavati 22.500 tona biootpada koliko se natječajem traži. Nemaju za to ni potrebne dozvole.

“Nije Zagreb ničija djedovina”

Gradonačelnik Tomašević o svemu samo kaže kako “ne može ništa komentirati dok natječaj traje”. S druge strane, Petar Pripuz Jutarnjem je kratko odgovorio da očekuje od nove gradske uprave da ispuni predizborna obećanja.

“Oni moraju osigurati to da građani imaju najkvalitetniju uslugu po najpovoljnijoj cijeni. Isto tako, očekujemo da ne upadnu u zamku postupanja suprotno Zakonu, nije Zagreb ničija djedovina”, rekao je Pripuz.

A situacija je takva da je Pripuzova ponuda 2,8 milijuna kuna povoljnija od procijenjene vrijednosti natječaja i čak 2,6 milijuna kuna od austrijskih konkurenata. Naime, ponuda tvrtki Saubermacher Slovenije, Saubermacher EPK i Bio-Direkt u zajednici ponuditelja je 36,315.000 kuna bez PDV-a, što je 185 tisuća kuna niže od procijenjene vrijednosti natječaja, kako se vidi iz natječajne dokumentacije. Inače, Saubermacher Slovenije i Saubermacher EPK podružnice su austrijske tvrtke Saubermacher-Dienstleistungs. Druga grupa ponuditelja, tvrtke Ceza-r i Eko-Flor Plus, obje povezane s obitelji Pripuz, te Reoma Grupa za isti posao traže 33,637.500 kuna bez PDV-a. Iako konkurencija, Austrijanci i Pripuz, čini se, nisu potpuni neznanci.

U zanimljivoj podudarnosti, kako Jutarnji zamjećuje iz javno dostupnih podataka, austrijska tvrtka Saubermacher svojevremeno je bila većinski vlasnik Eko-Flor Plusa, tvrtke koja je danas u vlasništvu C.I.O.S. grupe i u čijem nadzornom odboru sjedi Ivan Pripuz, dok je prokuristica Tajana Tomašević, sestra ministra zdravstva Vilija Beroša. Suvlasnik Eko-Flora s Austrijancima je tada bio Ilija Špikić, danas direktor tvrtke Saubermacher EKP, jedne od podružnica koja se javila na natječaj. Ukratko, dva ponuditelja za isti posao jedno su vrijeme imali vlasnički premrežene strukture.

Posao će obavljati po većoj cijeni

Uglavnom, ne samo da Pripuz ima najpovoljniju ponudu i izgledne šanse za dobivanje višemilijunskog posla, nego će posao, ako ga dobije, obavljati po većoj cijeni nego što je to bilo za vrijeme pokojnoga gradonačelnika Milana Bandića. I, da stvar bude bolja, to nisu jedini ugovori Grada Zagreba i Pripuza koji istječu ove godine. Čak tri pojedinačna ugovora, odnosno okvirna sporazuma sklopljena između tvrtki Petra Pripuza i Zagrebačkog holdinga, uskoro istječu, a opravdano je pitanje hoće li Tomašević uspjeti izbjeći njihovo obnavljanje, piše Jutarnji.

Tako će se do kraja godine pojaviti problem zbrinjavanja drva, odnosno istječe dvogodišnji natječaj za zbrinjavanje drvenog otpada potpisan s tvrtkom Ceza-r i Reoma Grupom vrijedan 33,5 milijuna kuna. Također, ista je situacija sa 39 milijuna kuna vrijednim ugovorom za odvoz plastične ambalaže između Holdinga i Ce-za-ra te Reoma Grupe, ali i posao građenja, održavanja i upravljanja podsustavima odlagališta otpada Jakuševec koji bi trebao biti raspisan u prosincu i vrijedi oko 250 milijuna kuna. Dosad su to radile tvrtke Eko-Flor Plus i Tigra Milana Penave, inače kuma pokojnog Milana Bandića.


Komentari