’Još uvijek na posao i s posla uglavnom idem biciklom’: Tomašević najavio tjedan mobilnosti pa obećao realizaciju biciklističke infrastrukture

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je konferenciju za medije na kojoj je najavio program Europskog tjedna mobilnosti koji se u Zagrebu održava od 16. do 22. rujna.

Novinarima je ogovorio kako još uvijek na posao i s posla uglavnom ide biciklom, a shodno tome, govorio je i kako je glavna tema ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti, održiva mobilnost koja podrazumijeva promjenu navika i prihvaćanje zdravih i ekološko prihvatljivih načina kretnja, pod geslom “Krećemo se održivo, ostanimo zdravi”.

Govorio je kako je promet i dalje jedan od najvećih uzročnika zagađenja okoliša u urbanim sredinama pa pozvao građane da se bar ovaj tjedan odluče za pješačenje, bicikliranje ili korištenje javnog prijevoza.

“Izgradnja sustava intermodularnog, održivog i sigurnog gradskog prometa s mrežom magistralnih gradskih prometnica za bicikle važan je dio našeg programa i trudit ćemo se to realizirati u sljedeće četiri godine. Želimo omogućiti građanima da izaberu brz i učinkovit gradski prijevoz, bicikl ili pješačenje”, dodao je.

Više od stotinu aktivnosti

Europski tjedan mobilnosti sadrži više od stotinu aktivnosti, a neke od njih su dječja biciklijada u Kustošiji, tango na otvorenom u Parku pravednika među narodima, hodanje gradom u organizaciji udruge žena oboljelih i liječenih od raka “Nisi sama, hodaj s nama”, šetnja s djecom iz Centra za rehabilitaciju djece i mladeži Novi dom…

Gradonačelnik je upitan i o natječaju za zbrinjavanje biootpada, a kako je isti još u tijeku nije bio slobodan komentirati ga.

Dodao je pak kako će se prilikom odabira ponuditelja držati Zakona o javnoj nabavi.

Komentari