JEDNA OD RIJETKIH! Bivša šefica zagrebačkog Stožera odbila povlasticu šest mjeseci pune plaće i otkrila zašto je pojedinci koriste

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Bivša zamjenica gradonačelnika Olivera Majić u RTL-u danas komentirala je podatak da su pojedinci koji su izgubili izbore uzeli povlasticu šest mjeseci pune plaće. S obzirom na to da Majić nije među njima ispričala je s kakvim se problemom susreću pojedini dužnosnici koji se nakon dugogodišnjeg posla u politici nađu na tržištu rada.

Tu pogodnost koriste one osobe koje nakon posla u politici, nisu zapošljive na tržištu rada

“Možemo pretpostaviti da tu pogodnost u politici koriste one osobe koje, očigledno nakon posla u politici, nisu zapošljive na tržištu rada. Kako sam ja ugovorila svoj povratak, mogla sam ga ne ugovoriti i uistinu koristiti ove pogodnosti sa svojim bivšim poslodavcem. Smatram da je to jedan ozbiljan problem jer, ako samo sagledate ga u kontekstu kompetencija osoba koje su u politici. Ako od odlaska iz politike i obnašanja dužnosti, nisu spremni konkurirati na tržištu rada, dovodi u pitanje njihove profesionalne i stručne kompetencije kojima su obavljali posao politike. Posao politike je vrlo ozbiljan posao”, ističe Maijić.

6+6 aktivirala Jelena Pavičić Vukičević


Navedenu mogućnost aktivirala je Jelena Pavičić Vukičević, a njezina donedavna suradnica ističe da se to opravdava zakonom.

“Mislim da je jako važno i na tragu i onih prijedloga da se ograniči broj mandata, zapravo pomagati i osobama, koje ako provedu veći broj godina u politici. Ako im nisu ograničeni mandati, zasigurno ne stječu one kompetencije koje ih trebaju poslati na tržište rada osim, ako tijekom obavljanja političke dužnosti vi nemate dovoljno vremena da usavršavate neke vaše kompetencije mimo vaših radnih zadataka, ali zamjenica gradonačelnika zasigurno ih nema jer ja to najbolje znam u protekle četiri godine”, ističe.

Majić se vratila na svoj stari posao

Inače, Olivera Majić se vratila na svoj stari posao. Komentirala je i pročelnike koji nisu svoj mandat stavili na raspolaganje ustvrdivši da je to pitanje trenutno prenaglašeno bez razloga. Smatra da svaki gradonačelnik ima za pravo izabrati svoje pročelnike. Za zaposlenike Grada Zagreba ima samo riječi hvale.

“Mislim da je to priča o profesionalizaciji javne uprave i javnih natječaja dovedena do apsurda. Jako mi je važno ovo naglasiti – iza svih tih pročelnika zapravo stoje zaposlenici, službenici, namještenici koji, garantiram, u Gradu Zagrebu odlično rade svoj posao, profesionalno, a ako je bilo netransparentnih zapošljavanja, ako model zapošljavanja pod egidom profesionalizacije javne uprave nije adekvatan, onda za to odgovara čelnik jedinice lokalne samouprave”, tvrdi Olivera Majić.

Komentari