‘JEDNA JE IZJAVA KLJUČNA’ Tomašević o smrtima u čekaonici na Svetom Duhu: ‘Ravnateljica je pod neviđenim pritiskom’

Foto: Nera Simic / CROPIX

Gradonačelnik Tomislav Tomašević je od 11 sati održao konferenciju za medije. Riječ je o njegovoj redovitoj presici na kojoj svakog utorka komentira aktualnosti u gradu, izvješćuje o stanju u gradu i odgovara na pitanja novinara. Na konferenciji su mu se pridružili i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet.

Na početku konferencije Danijela Dolenec komentirala je kolektivni ugovor potpisan u Holdingu u siječnju ove godine. ”S jučerašnjim datumom potpisan je dodatak kolektivnom ugovoru i postignuti su ciljevi”, rekla je i otkrila da je, prema dogovoru, osiguran okvir od osam milijuna eura za plaće. Postignut je i dogovoreni cilj o ujednačavanju koeficijenata te povećanje istih za vozače i komunalne djelatnike. Dodala je i da je ovime završen proces sistematizacije Zagrebačkog holdinga.

”Nema sumnje da i dalje treba raditi na unaprjeđenju rada. Smatramo da je proces koji je dugo dugo godina odgađan sada završen”, poručila je.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević odgovorio je na pitanje o deložaciji NK Zagreba iz prostora u kojima se sada nalazi.

”NK Zagrebu je istekao ugovor još u prethodnoj vlasti, međutim NK Zagreb se ne želi iseliti. Taj prostor je u vlasništvu Grada Zagreba i ide sada žalba Visokom trgovačkom sudu i to ćemo tako riješiti. Taj objekt je u potpunosti u vlasništvu Grada i to ćemo dokazati”, poručio je.

Pritisak na dječje vrtiće

Na pitanje o društvenoj infrastrukturi, Tomašević i Dolenec potvrdili su da se neki dijelovi grada, poput Laništa ili Blata, brzo naselili i razvili, a izgradnja društvenih objekata, poput škola i vrtića, ne prati stambenu izgradnju.

Kada je riječ o upisima u dječje vrtiće, imajući u vidu da će i nakon promjena u mjeri roditel odgodjitelj, Dolenec kaže da će to sigurno napraviti dodatan pritisak na vrtiće.

”Radimo li sve što možemo da ublažimo taj pritisak? Radimo, već od siječnja prošle godine”, rekla je i podsjetila da se grade vrtići u Ivanjoj Reci i Kašini, a neke će prostore područne uprave prenamijeniti u vrtiće.

”Da, ove godine imat ćemo situaciju na upisima gdje nećemo moći u potpunosti odgovori na potražnju. Prošle je godine bilo nešto više od 1000 djece koja nisu ostvarila upis”, kazala je. Tomašević se nadovezao na njezin odgovor rekavši da su morali ”zatvoriti začarani krug” jer se posljednjih sedam godina ulagalo samo u mjeru roditelj odgojitelj, ali ne u dječje vrtiće. ”Efekt odluke Visokog upravnog suda vidjet će se tek iduće godine, a mi moramo graditi vrtiće. A taj će se novac za proračun osigurati iz ove mjere”, poručio je gradonačelnik i dodao da će se Grad znantno povećati kapacitete u dječjim vrtićima.

UMRLI U KUTU ČEKAONICE! Preminuli na hitnoj u Zagrebu, jednog mrtvog našla obitelj: ‘To nije rijetkost, dolaze nam teški pacijenti’

Tomašević se osvrnuo i na slučaj dviju smrti na Hitnom prijemu u bolnici Sveti Duh. ”Ono što mislim da je ključno su izjave predstavnice HUBOL-a koji kažu da nije riječ samo o Svetom Duhu nego općenito o cijelom bolničkom sustavu, na što je ministar reagirao da se to treba kroz reformu adresirati. To je sve što ću reći. Radi se i istraga u bolnici, a vidim i da je Ministarstvo najavilo inspekciju da se vidi o čemu je riječ”, rekao je.

Odgovorio je da je zadovoljan radom ravnateljice bolnice. ”Ali je pod neviđenim pritiskom. Mislim da nitko nije pod većim pritiskom. Radi se o najvećoj ustanovi. To je ustanova koja je sedam godina imala priziv savjesti. Nakon što je došla ravnateljica sada je to moguće. Isto tako, ona tamo uvodi reda vezano za različite javne nabave i dobiva 10 anonimnih kaznenih prijava, a niti jedna nije potpisana. Potpisana je s navodnim zaposlenicima. I ja vjerujem da će biti sve te prijave odbačene”, poručuje gradonačelnik.

‘APSOLUTNO NEPRIMJERENO’ Beroš poslao oštru poruku zbog smrti pacijenata: ‘Brinu me iskazi određenih liječnika da je to manje-više normalno’

Tomašević je otkrio i je li se što promijenilo u namjerama za poskupljenje vode u Zagrebu.

”Je li se išta promijenilo? Pucaju li i dalje cijevi? Je li potrebno osigurati novac za investicije? Postoji li drugi novac? Da, postoji iz EU fondova, ali to nije dovoljno i to neće biti dovoljno brzo, a nama treba pet milijardi kuna u sljedećih pet godina. Razlozi za poskupljenje se nisu ni milimetra”, rekao je. Kaže da bivši zagrebački gradonačelnici u vodoopskrbnu mrežu nisu ulagali jer se to na površini ne vidi, pa su tu odgovornost prebacivali na idućeg gradonačelnika.

Poručio je da je ista situacija i s mostovima koje će obnoviti prije nego izgradi nove. ”Nećemo graditi nove mostove dok ne obnovimo stare. Građanima je lakše vidjeti novi most, nego da je stari ojačan. Ali ja neću dopustiti da ako se dogodi novi potres Novi Zagreb ostane odsječen od bolnice. Ja sam takav gradonačelnik”, zaključio je Tomašević.

Odgovorio na prozivke oporbe

Odgovorio je i na optužbe HSLS-a koji su mu poručili da je gradska vlast ”prezelena da bi ozeljenjivala Zagreb”, odnosno da bi se javila na europski natječaj za ozelenjivanje površina u gradu.

”Ma mislim, gledajte… Ne mogu vjerovati da je to uopće tema za konferenciju za medije oporbe prije Skupštine. Nisu ništa drugo mogli naći? Da smo se prijavili, onda bi bilo zašto uzimamo novac od fonda za zaštitu okoliša drugim manjima gradovima. A ako se ne javimo onda je zašto se nismo javili? Ključno je da idemo u ozeljenjivanje grada i da ćemo od jeseni imati veliku sadnju stabala. Zašto tek od jeseni? Zato jer je najavljeno sušno ljeto. Aktivnosti koje koje smo obećali biračima itekako ćemo ostvariti”, odgovorio je.

Nakon konferencije će se Tomašević sastati s gradonačelnicima Splita, Rijeke i Osijeka Ivicom Puljkom, Markom Filipoviežem i Ivanom Radićem. S izaslanstvima će se okupiti u zagrebačkoj Gradskoj upravi kako bi pokrenuli “Inicijativu 4 grada – platformu za suradnju o temama od zajedničkog interesa između četiri najveća hrvatska grada”.

Sastanak Inicijative 4 grada počet će u 12 sati, a u 13 sati predviđena je zajednička konferencija četiriju gradonačelnika.


Komentari