Je li to Tomašević upravo oprao ruke od Ivane Kekin?

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Ivana Kekin, saborska zastupnica Nove ljevice koja je na lokalnim izborima za Grad Zagreb bila i šesta na listi Tomislava Tomaševića, izazvala je buru reakcija izjavom na N1 televiziji iz koje proizlazi kako se zalaže za micanje legendarnog murala na zidu osnovne škole Savski gaj u Zagrebu, s prikazom proslavljenog nogometaša Zvonimira Bobana kako udara milicajca.

Riječ je o poznatoj sceni sa stadiona Maksimir iz svibnja 1990., s utakmice Dinamo – Crvena zvezda, koja na kraju nije odigrana. Izbili su tada i neredi između navijačke skupine Bad Blue Boys i Delija (navijača Crvene zvezde). Nekoliko Dinamovih igrača ostalo je tada na terenu, dok su igrači Zvezde već napustili teren i bili u svlačionicama.

Marko Lukunic/PIXSELL

Dinamove su navijače od premlaćivanja branili kapetan Dinama Zvonimir Boban, Vjekoslav Škrinjar i trener Josip Kuže. Boban je tada napao policajca koji je napadao Dinamovog navijača i postao svojevrsni “nacionalni junak”, dok su ga Srbi proglasili “nacionalistom”. Napadnuti policajac Refik Ahmetović javno je oprostio Bobanu taj napad.

”Osobno, sklona sam tome da nije primjereno da prikazi nasilja budu na osnovnim školama. Uspjesi naših sportaša i općenito uspjesi hrvatskog naroda i njihovi sentimenti mogu se izražavati i kroz slike koje ne prikazuju nasilje”, rekla je Kekin komentirajući mural. Podsjetimo, ona je u Sabor ušla kao zamjena Rade Borić.

Osobni stav

Tomašević na današnjoj redovnoj konferenciji za medije nije mogao izbjeći ovo pitanje. Na upit novinara, poručio je kako je Kekin izrazila svoj osobni stav, a nikako stav vlasti.

”Vlast se trenutno bavi prioritetima kao što su buktanje epidemije te dugovi u kojima je Grad. Za takve stvari je potrebna šira javna rasprava, no smatram da to trenutno nije prioritet”, poručio je Tomašević. Je li time upravo oprao ruke od zastupnice Kekin?

Nastave li se članovi stranaka Zeleno-lijevog bloka više baviti muralima, a manje temama na kojima su temeljili kampanju i dobili izbore u Zagrebu, gradonačelnik će teško moći tvrditi da su incidenti i ispadi njegovih kolega i partnera, prvo s obrisanim domoljubnim muralom u Savskom gaju, a sada i s Bobanom, slučajni.


Komentari