JE LI MOGUĆE? Državni tajnik koji piše Zakon o obnovi prvo je sredio svoju zgradu, evo koliko je dobio

Photo: Borna Filic/PIXSELL, IIustracija

Prvo pometi ispred svojih vrata pa onda ispred tuđih, poslovica je kojom se očito vodio državni tajnik iz Ministarstva graditeljstva Željko Uhlir koji je do sada iskoristio 102,6 tisuća kuna državne pomoći za zaštitu i popravke koji su nastali u potresu u ožujku. Ulihr, inče predsjednik zagrebačkog HNS-a koji je radio na Zakonu o obnovi, živi u zgradi u centru Zagreba, a tamo posjeduje tri stana i dio podruma. No, ni to nije sve. Njegov sin vlasnik je jednog stana, a otac jednog djela podruma.

Obitelj je tako u međuvremenu podigla kredit od 1,7 milijuna kuna, rekao je državni tajnik Uhlir, računaju na “refundaciju dijela novca (od državne i lokalne samouprave) koji će iskoristiti za konstrukcijsku sanaciju”.

“Pozdrav svima, to je moja zgrada. Radimo sami s kreditom i pričuva je dignuta na 17 kuna po četvornome metru. Krenuli smo s radovima na konstrukcijskoj obnovi u rujnu. Zgrada je imala velika oštećenja. Sva sreća da smo kritične točke ojačali prije drugog većeg potresa… Računamo na refundaciju prema Zakonu o obnovi, tako da će taj financijski pritisak biti relativno kratko. Ali stanje zgrade nije dopuštalo čekanje”, napisao je na društvenim mrežama u grupi posvećenoj potresu u Zagrebu Uhlir, koji često daje savjete putem spomenute grupe.

“Ta zgrada je jedna od tipičnih koje su dvadesetih godina bile projektirane i građene bez uzimanja u obzir potresnog opterećenja”, rekao je Uhlir za Jutarnji i dodao da je u potresu zadobila djelomično teška oštećenja i bila je potrebna žurna sanacija. Otkriva i kako su pali zabatni zidovi i dimnjaci, raspao se dio krovne konstrukcije, urušila su se dva svjetlarnika te su na dijelovima zgrade ispucali nosivi zidovi i podesti na stubištu.

“Sredstva za konstrukcijsku obnovu sjest će na račun zgrade kod upravitelja GSKG-a i osobno sam građanin i suvlasnik u zgradi kao i svaki drugi koji se našao u zgradi koja je stradala u potresu. To da sam diplomirani inženjer građevine i statičar po specijalnosti te da osobno prolazim kroz sve nedaće obnove trebalo bi biti pozitivno iskustvo za sve koji očekuju kvalitetnu upravu”, dodao je.

U Ministarstvu su za Jutarnji potvrdili je za tu zgradu isplaćen iznos od 102,6 tisuća kuna za takozvane hitne intervencije.

“Navedeni iznos je isplaćen na račun GSKG-a d.o.o. U ovom Ministarstvu nije zaprimljen zahtjev za sufinanciranje konstrukcijske obnove zgrade u Kačićevoj 6”, stoji u odgovoru iz Ministarstva.


Komentari