‘Izmjene zakona o obrazovanju su PR igrokaz kojem je cilj afirmacija HNS-a’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnici Mosta Sonja Čikotić i Marko Sladoljev na jučerašnjoj su raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama istaknuli da se ove izmjene događaju u trenutku kada rehabilitacijski edukatori imaju naknadu manju i do 500 kuna i kada Vlada nije ništa poduzela da zaštiti učitelje i profesore.

Sladoljev je istaknuo kako se nitko nije uhvatio u koštac s problemom upisa u srednje škole, te podsjetio kako je Most bio za uvođenje „male mature.“

„Velika neujednačenost ocjenjivanja uvelike otežava ravnopravan upis učenika u srednju školu. Temelj obrazovne reforme su jednaki uvjeti za učenje svih učenika ma gdje živjeli, a ove izmjene i dopune zakona ne idu u tom smjeru“, rekao je Sladoljev.

Dodao je kako je problematično što se ministrica bez javne rasprave pozabavila problemom zapošljavanja učitelja s pojačanim predmetima čiji status nije jasan.

„Ravnatelji imaju neograničen mandat, mi predlažemo da ih se ograniči na dva mandata, želimo smanjiti utjecaj politike,a treba smanjiti broj političara u školskim odborima“, ističe Sladoljev.

Sonja Čikotić je ukazala da predlagatelj zakona nije doprinio kroz ove izmjene i dopune glede koeficijenta opterećenja učenika. Nijednom roditelju, učeniku i nastavniku nisu rekli s koliko sati učenja će biti opterećeno dijete, a stalno se pozivaju na usmjerenost nastave na učenika. Gdje je nastavni plan?

„Zakon kroz izmjene i dopune propisuje kako se kurikulumom može utvrditi i popis potrebnih kvalifikacija učitelja i nastavnik za izvođenje kurikuluma. Ono što se ovdje nameće kao pitanje jest čemu služi Zakon o hrvatskom kvalifikacijskom okviru, Sektorsko vijeće, Registar kvalifikacija, čemu sve to ako će ministrica utvrditi popis potrebnih kvalifikacija učitelja i nastavnika za izvođenje kurikuluma, ovo je nedopustivo. Ovakvom odredbom ostavlja se visokoškolske kvalifikacije u neizvjesnosti unoseći strepnju tko će biti u milosti ministrice i njenog tima kad bude donosila popis kvalifikacija uz određeni kurikulum nastavnog predmeta, ističe Čikotić.

Dodala je da se nastavnim planom određuje oblik izvođenja kurikuluma, godišnji broj nastavnih sati i njihov raspored po razredima.

Zastupnici Mosta su zaključili da nijedna izmjena nije u skladu s cjelovitom kurikularnom reformom zbog koje se prosvjedovalo prije 13 mjeseci.

Sve je ovo PR igrokaz kojem je cilj afirmacija HNS-a. – rekla je Čikotić


Komentari