‘Izmjena Zakona o reprezentativnosti je nužna jer su liječnici nositelji djelatnosti i moraju pregovarati o svojim pravima’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

O Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o reprezentativnosti, za koji je Vlada predložila da se ne prihvati, raspravljalo se i glasovalo na današnjoj je sjednici saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku. Naime, predsjednica Odbora dr. sc. Ines Strenja- Linić predložila je izmjene tog zakona u suglasju s mnogim liječnicima u Saboru, ističući da je postojećim Zakonom o reprezentativnosti liječnicima onemogućeno pregovaranje, ali je njezin amandman odbijen. Strenja – Linić i danas je na sjednici branila zakon koji je u proceduri od prosinca, a njime bi se liječnicima omogućilo pregovaranje o njihovim pravima.

„Prema postojećem zakonu za stolom sjede svi osim liječnika, jer njih nema 20 posto, a budući će teško dostići taj postotak, prema postojećem zakonu nikada o svojim pravima ne bi ni pregovarali. No, ukoliko se prihvati izmjena zakona, reprezentativan bi bio sindikat nositelj djelatnosti, a to su liječnici“, istaknula je Strenja-Linić.

Na sjednici u Hrvatskom saboru trenutnu poziciju liječnika u kolektivnom pregovaranju s Vladom članovi su ocijenili nedopustivom, diskriminatornom i štetnom, naglasivši da eliminira liječnike iz procesa socijalnog dijaloga. Na sjednici su bili predstavnici Ministarstva zdravstva, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva demografije, mladih i socijalne politike, te Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska liječnička komora, Hrvatska udruga bolničkih liječnika i Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske.

Rečeno je da je situacija alarmantna zbog odlaska liječnika i da nema vremena za dugotrajnu raspravu.

„Šaljemo krivu poruku mladim liječnicima. Liječnici odlaze iz Hrvatske. Bez liječnika se ne može pregovarati, a oni su u manjini u odnosu na ostale službe u zdravstvu. Treba ih vratiti za pregovarački stol“, istaknuli su predstavnici HLK predsjednik dr. Trpimir Goluža i dopredsjednik dr. sc. Krešimir Luetić.

Iz Hrvatskog liječničkog sindikata mr. sc. Renata Čulinović Čaić oštro se usprotivila postojećem zakonu i upozorila kako je to jako loša poruka liječnicima koji odlaze iz Hrvatske zbog loših uvjeta rada.

Na sjednici je bio prisutan i bivši ministar dr. Mirando Mrsić, kreator spornog zakona o reprezentativnosti donesenog u vrijeme njegovog mandata. On je tvrdio da se zakon ne može promijeniti. Takvog mišljenja je bila i pomoćnica Ministra rada i mirovinskog sustava Karolina Ivanković koja je obrazlagala mišljenje vlade da bi prihvaćanje prijedloga izazvalo pravnu nesigurnost.

Na sjednici je bila očita jedinstvena podrška struke, od Hrvatskog liječničkog sindikata preko HUBOL – a i HLK, Udruge poslodavaca, a prilikom glasovanja o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o reprezentativnosti bilo je 3 glasa za, 4 suzdržana i niti jedan protiv. Sjednici se nije odazvao niti jedan član SDP-a, član Odbora.


Komentari