IZLAZNE ANKETE: Tomislav Tomašević osvojio gotovo 50 posto glasova, evo kako stoje ostali kandidati!

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Portal Zagreb.info iz minute u minutu donosi najnovije informacije iz izborne noći. Ostanite uz nas i doznajte tko je od kandidata na lokalnim izborima odnio pobjedu.

Objavljene su nove izlazne ankete, a i dalje je u uvjerljivom vodstvu Tomislav Tomašević sa 48,18 posto. Jelena Pavičić Vukičević ima 11,38 posto, a Miroslav Škoro 11,23 posto. Davor Filipović ima 10,24 posto, a Joško Klisović 6,13 posto. Ostali kandidati nemaju nikakve šanse za ulazak u drugi krug.

Prema prvim izlaznim anketama u drugi krug ulaze Tomislav Tomašević (48.61%) i Jelena Pavičić Vukičević (11.49%)!

No, Miroslav Škoro osvaja 11,35 posto tako da ima velike šanse prestići je.

Na četvrtom mjestu je Davor Filipović (HDZ) s 10,29 a slijedi ga Joško Klisović 6,1%!

Podsjećamo, za vruću stolicu prvog čovjeka Zagreba i nasljednika doživotnog gradonačelnika Milana Bandića bori se 10 kandidata.

Ako ni jedan od kandidata ne dobije većinu odnosno 51 posto glasova, tada dvojica ili dvoje kandidata odlaze u drugi krug izbora koji će se održati 30. svibnja.

Donosimo pregled kandidata za mjesto gradonačelnika Zagreba.

Tomislav Tomašević, kandidat zeleno-lijevog bloka u sastavu Možemo!, Zagreb je naš! i ORaH prema svim anketama provedenim uoči izbora slovi za favorita te ga ispitanici anketa vode u drugi krug kao sigurnog kandidata. Tomašević je poznati zagrebački aktivist, obnašao je dužnost zastupnika u Skupštini Grada Zagreba, a od 2020. je zastupnik u Hrvatskom saboru. Magistrirao je 2013. godine na britanskom Sveučilištu Cambridge temom iz područja okoliša, društva i razvoja. Prijatelji ga od milja zovu – Senf.

Photo: Damjan Tadic/CROPIX/POOL

Davor Filipović, kandidat HDZ-a, HSLS-a i HSU-a jedan je od nekoliko kandidata koji ozbiljno konkuriraju za ulazak u drugi krug. HDZ je dugo vagao oko kandidata za gradonačelnika metropole, pregovaralo se sa šefom Fonda za obnovu Zagreba Damirom Vanđelićem, konkurirao je i vođa zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman, a na kraju je odluka Andreja Plenkovića pala na mladog Filipovića. Iako su analitičari i protukandidati na prvu Filipovića smatrali “alibi kandidatom” za pomoć Milanu Bandiću, iznenadna Bandićeva smrt ovom je HDZ-ovcu dala vrući krumpir u ruke. Filipović je doktor znanosti i izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu, zastupnik u Gradskoj skupštini i bivši košarkaš, a bio je član NO Hrvatskih šuma.

Photo: Damir Sencar/HINA/POOL

Joško Klisović, kandidat SDP-a, jedan je od kandidata koji se nada drugom krugu, iako su mu posljednje ankete uoči izbora davale sve manje šansi. Klisović je pravnik, dugogodišnji diplomat, bivši zastupnik i bivši zamjenik ministra, a slovi za jednog od najodmjerenijih političara i to je trebao pokazati i njegov predizborni slogan “Mirni čovjek Zagreba”. U SDP-u uoči izbora prema inforamcijama koje dolaze u javnost vrije, sve su glasnija šuškanja da u slučaju lošeg Klisovićevog rezultata ide politički napad na šefa stranke Peđu Grbina, a Klisović se ipak nada da će sve to pasti u drugi plan te da će polučiti dobar rezultat.

Photo: Josip Regovic/PIXSELL/POOL

Jelena Pavičić Vukičević, kandidatkinja Stranke rada i solidarnosti – Bandić Milan 365, vršiteljica je dužnosti gradonačelnice Zagreba i prema anketama ima šanse za dobar rezultat na izborima. Bila je jedna od najbližih suradnica pokojnog gradonačelnika, njegovom zamjenicom prvi put je bila u mandatu od 2009. do 2013. godine. S njim je 2010. godine napustila SDP i osnovala Stranku Rada i solidarnosti Bandić Milan 365, čija je bila potpredsjednica, a danas je predsjednica iste. Bila je dopredsjednica Hrvatskog književno-pedagoškoga zbora, suradnica Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, suradnica na Kineziološkom fakultetu, članica Upravnog odbora Hrvatskog pedagoškog društva, a potpredsjednica je Kluba sinkroniziranog klizanja Zagrebačke pahuljice. Članica je i hrvatskog izaslanstva u Europskom Odboru regija pri Europskom parlamentu.

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Miroslav Škoro, kandidat Domovinskog pokreta, dobro je poznat hrvatskoj javnosti kao dugogodišnji kantautor, poduzetnik i doktor znanosti. U politici je bio u nekoliko navrata, a najozbiljniji njegov ulazak u politički ring bila je kandidatura za predsjednika RH kada je ostao na korak do drugog kruga, da bi zato na parlamentarnim izborima 2020. njegov Domovinski pokret postigao respektabilan rezultat u ulovio 16 mandata za Hrvatski sabor. Za gradonačelnika metropole ide u velikom stilu i Domovinski pokret polaže velike nade u njega, a jedan je od kandidata koji prema anketama mogu dohvatiti drugi krug lokalnih izbora. Potpredsjednik je Sabora, a ujedno i član Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav te Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Photo: Marko Todorov/CROPIX/POOL

Vesna Škare Ožbolt, nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu, dobro je poznata političarka koja je imala nekoliko važnih uloga u političkom životu Hrvatske. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a doktorirala na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Osim što je bila bliska suradnica predsjednika Franje Tuđmana u čijem je stolovanju vršila niz važnih funkcija, u prvoj Vladi Ive Sanadera (HDZ) obnašala je funkciju ministrice pravosuđa. Prema anketama je također jedna od kandidatkinja koja ima šanse dohvatiti svima željan drugi krug izbora, a u kampanji je bila jedna od najaktivnijih kandidatkinja koja se nije libila sučeliti sa svim ostalim kandidatima i kandidatkinjama.

Photo: Admir Buljubasic/FAH/POOL

Zvonimir Troskot, kandidat MOST-a, bivši je nogometaš i ekonomist koji prema anketama slovi za “autsajdera”, ali se također nada dobrom rezultatu. Radio je u Hrvatskom Telekomu, zatim je bio interni revizor te stručni suradnik i interni revizor u PricewaterhouseCoopersu te je radio kao financijski menadžer u podružnici farmaceutske kompanije Sandoz u Zagrebu. Radno iskustvo često ističe kao prednost u eventualnom vođenju Zagreba, a često ističe i da je kao nogometaš bio član Dinama pa očekuje podršku i od Bad Blue Boys-a. Troskot je i saborski zastupnik Most-a i prvo lice inicijative “Narod odlučuje”.

Photo: Ranko Suvar/CROPIX/POOL

Davor Nađi, kandidat Fokus-a, poznat je po tome što je uz Darija Zurovca osvojio vlast u Svetoj Nedelji, ukinuo prirez te stvorio pravu malu poduzetničku oazu koju predvodi Mate Rimac sa svojim poslovnim carstvom. Nađi je kandidat liberalne struje, zalaže se za otkaze u javnoj upravi, smanjenje prireza i oštro se protivio Zakonu o obnovi Zagreba po modelu kakav je predložio HDZ uz svoje partnere. Njegov kandidat za zamjenika je Davor Huić, osnivač Udruga poreznih obveznika – Lipa koja se također zalaže za liberalizaciju politike i društva, slobodno tržište i smanjenje poreza.


Photo: Edvard Susak/FAH/POOL

Anka Mrak-Taritaš, kandidatkinja Glas-a, prekaljena je političarka koja je na izborima za gradonačelnika Zagreba 2017. bila protukandidat Milanu Bandiću u drugom krugu gdje je izgubila uz više nego dobar otpor dugogodišnjem gradonačelniku. Iako je uoči izbora pregovarala sa SDP-om te se nadala eventualnoj podršci te velike stranke, na koncu je u politički ring za metropolu ušla sama. Mrak-Taritaš dugogodišnja je saborska zastupnica, skupštinarka Grada Zagreba te bivša ministrica Graditeljstva i prostornog uređenja u Vladi Zorana Milanovića, kada je ona bila jedna od čelnik ljudi HNS-a.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Željko Tokić, nezavisni kandidat, poznati je poslodavac i uspješni poduzetnik te vlasnik triju tvrtki od kojih je najpoznatija Furnir drvni centar sa stogodišnjom tradicijom. Prije otvaranja tvrtke u Hrvatskoj uspješno je vodio i tvrtku u Njemačkoj. No, kako kaže ovaj kandidat, krajnji cilj je bio povratak s obitelji u svoju Dubravu i svoj Zagreb te otvaranje radnih mjesta upravo ovdje. Kao potencijalni gradonačelnik, u prvom planu bi mu bila radna mjesta.


Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL


Komentari