IZGURAO JE BIVŠEG MINISTRA: Tomašević se vratio među tri najpopularnija političara, visoko je i na ljestvici najnegativnijih

Tomislav Tomašević, (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Objavljeni su novi rezultati Cro Demoskopa, a u istraživanju stoji da je HDZ u kolovozu i dalje prva opcija hrvatskih birača, iako su prvi put u četiri mjeseca u padu (kolovoz 27,1 posto – srpanj 27,3 posto).

Lošiji rezultat u odnosu na prethodni mjesec bilježe i SDP (kolovoz 16,1 posto – srpanj 17,5 posto) i Možemo, koji su sve dalje od vladajuće stranke (10,6 posto u kolovoz – srpanj 11,6 posto), objavio je RTL.

Da su izbori provedeni početkom kolovoza HDZ bi bio relativni izborni pobjednik, s velikom prednosti ispred glavnog konkurenta, SDP-a ali i ostatka političke konkurencije.

Najpopularniji Milanović

Predsjednik Zoran Milanović (kolovoz 16,8 posto – srpanj 16,9 posto – rekordnih 23,7 posto iz studenog prošle godine) od ožujka prošle godine je na vrhu liste najpopularnijih političara, ali mu se premijer Plenković (kolovoz 16 posto – srpanj 15,8 posto) približio na niti jedan postotni poen, što je najmanja razlika od srpnja prošle godine.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević (kolovoz 4,6 posto – srpanj 4,1 posto) vratio se u top tri, gdje ga je prošli mjesec izgurao Zdravko Marić (kolovoz 4,4 posto – srpanj 10,2 posto) koji je otišao iz politike, ali je i dalje četvrti najpopularniji političar u zemlji. Peti najbolji hrvatski političar je ministar Oleg Butković.

Najnegativniji Plenković

Listu negativaca i dalje predvodi premijer Plenković (kolovoz 26,7 posto – srpanj 27 posto) kojemu nepopularnost i dalje blago pada kao i predsjedniku Milanoviću (kolovoz 22,5 posto – srpnju 23,2 posto).

Miloradu Pupovcu je dvostruko porasla nepopularnost (kolovoz 5,4 posto – srpanj 2,5 posto), a negativan doživljaj raste i prema ministrima obrane i zdravstva, kao i prema zagrebačkom gradonačelniku, dok blago pada predsjedniku Hrvatskog sabora. Dakle iz “top trojke” slijede ih dva aktualna ministra: Mario Banožić (kolovoz 2,5 posto – srpanj 1,¸4 posto) i Vili Beroš (kolovoz 2,3 posto – srpanj 2,1 posto).

Ljestvicu prvih 10 najnegativnijih domaćih političara zatvaraju Tomašević (kolovoz 1,8 posto), Gordan Jandroković (kolovoz 1,6 posto), Gordan Grlić Radman (kolovoz 1,5 posto), Ivan Penava (kolovoz 1,0 posto) i Peđa Grbin (kolovoz 0,9 posto), a sve više građana smatra da su svi političari negativci – više od 14 posto.


Komentari