IZGLASANO NOVO ZADUŽENJE: Pogledajte u što grad planira uložiti 350 milijuna kuna

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u utorak su većinom glasova podržali novo zaduženje Grada kod Privredne banke u iznosu od 350 milijuna kuna namijenjenih za kapitalne investicije, iz kojeg će se financirati i gradnja Žičare Sljeme u iznosu od 23,5 milijuna kuna, a iz oporbe su Grad nazvali “ovisnikom o redovitom godišnjem kreditnom priljevu”.

Uz sljemensku žičaru, kreditnim sredstvima financirat će se izgradnja ustanova kulture – 40 milijuna kuna, objekata predškolskih ustanova – 11,8 milijuna kuna, školskih objekata u iznosu – gotovo 178 milijuna kuna i zdravstvenih objekata – gotovo 70 milijuna kuna, te sportskih objekata u iznosu od 15 milijuna kuna i objekata socijalne skrbi također u iznosu od 15 milijuna kuna. To je kreditno zaduženje planirano u proračunu za ovu godinu, a otplaćivat će se u deset polugodišnjih rata uz poček od dvije godine te uz fiksnu godišnju kamatnu stopu 1,08 posto.

U ime Kluba gradskih zastupnika SDP-a i Naprijed Hrvatska-Progresivni savez Matej Mišić upozorio je da će ovom odlukom građani do 2027. platiti 16,3 milijuna kuna kamata na kredit, što je, ističe, ekvivalent dvaput godišnje uređenja svih predškolskih ustanova u Zagrebu. “Stanje zaduženja na 31. prosinca 2018. je više od milijardu i pol kuna, a kada ulazimo u okvire zaduženosti to je i dalje u okvirima dopuštenog, no da li grad Zagreb sa proračunom od 10 milijardi kuna ima potrebu toliko se zaduživati iz godine u godinu”, upitao je.

U ime Kluba gradskih zastupnika Glasa i HSU-a Stanko Kordić ustvrdio je da je Grad na neki način postao ovisnik o redovitom godišnjem kreditnom priljevu s obzirom da iz redovitih prihoda ne može servisirati sve obveze koje ima, između ostalog i obveze povrata već preuzetih kredita. “Bilo bi zdravstveno preporučljivo Grad poslati na odvikavanje, razumjeti da je kreditno zaduženje, koliko god je dobro, ustvari poskupljuje i znači dodatni trošak. Ono ima smisla ako se zadužimo za neke konkretne projekte, ali ova priča o ovim projektima mislim da u nju nitko ne vjeruje”, poručio je.

Gradski zastupnik Renato Petek (Naprijed Hrvatska – Progresivni savez) ustvrdio je da nije potrebno dizati kredit jer postoji 1,8 milijardi nenaplaćenih potraživanja pa je preporučio Gradu da ih počne naplaćivati dužnicima.

Iako Vladimir Ferdelji (Nestranački) smatra da je Grad prezadužen, ocijenio je da ga taj kredit neće niti ubiti niti spasiti, ali će nas likvidnost spasiti jer će ta sredstva doći odmah, a otplaćivat će se za dvije godine. “Dizanje kredita je fer način jer je vidljiv i čini mi se da bi to Zagreb trebao raditi, a ne sakrivati svoja zaduženja. Način poslovanja je problem, a dizanje ovakvog kredita omogućava da Zagreb koliko toliko funkcionira”, kazao je.


Komentari