IZDVOJILA PRIORITETE: ‘Učinkovitim upravljanjem imovinom grad bi mogao značajno povećati svoje prihode’

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Vesna Škare Ožbolt u srijedu je kao prioritete u upravljanju gradom izdvojila portfelj vrijedne pokretne i nepokretne imovine, čijim bi učinkovitim upravljanjem grad mogao značajno povećati svoje prihode.

“Grad Zagreb upravlja iznimno velikim, vrijednim, portfeljem pokretne i nepokretne imovine. Iz tih razloga važno je pronaći najbolja rješenja koja će dugoročno očuvati imovinu i generirati gospodarski rast i osigurati kvalitetniji život svih građana”, istaknula je Škare Ožbolt.

Na konferenciji za novinare u Parku Grič na Gornjem gradu napomenula je da je Grad Zagreb lani u lipnju donio Strategiju upravljanja imovinom za razdoblje 2020.-2026., obvezujući dokument u funkciji učinkovitijeg upravljanja imovinom u vlasništvu ili na raspolaganju grada.

Međutim, ta strategija kasni punih sedam godina za državnom strategijom, upozorila je Škare Ožbolt.

Učinkovito upravljanje imovinom

“U međuvremenu smo svjedočili netransparentnom vođenju imovinskog portfelja na koje nedostatke je često upozoravalo izvješće državne revizije”, istaknula je.

Takvo stanje, ocijenila je, dovodi do propuštanja razvojnih projekata, imovinskopravni odnosi u dobrom dijelu su neuređeni, a građani se žale na tromost i sporost rješavanja postupaka vezanih za povrat imovine.

Kao problem nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba izdvaja i činjenicu da grad još uvijek nema na jednom mjestu evidentiranu svu imovinu, a evidencije nisu usklađene sa sustavom središnjeg državnog registra nekretnina.

Kao vrijedne nekretnine izdvojila je poslovne prostore u središtu grada, primjerice Ilici, Vlaškoj te Maksimirskoj koji su zapušteni i godinama prazni, a isti je slučaj i s poslovnim prostorima na gradskim tržnicama.


Komentari