IZBAČENA PRKA ĐURASIN OŠTRO O AFRRI WHATSAPP: Ova garnitura dovest će desnicu na vlast

Potres i afera Whatsupp potresla je zagrebački HDZ. Rezultiralo je to isključenjem  izbacivanju osmero članova iz članstva. Sve je komentirala jedna od optuženih iz te afere Anita-Slavica Prka Đurašić  za porta Otvoreno.

Anita-Slavica Prka Đurašić je poduzetnica te vlasnica i direktorica škole stranih jezika EuroBIZ Centar. Za portal Otvoreno rekla je da još nije dobila nikakvu službenu informaciju o odluci Glavnog odbora, da ne zna zbog čega ju terete te da nema pravnog lijeka.

Vodstvo HDZ-a optužuje za odnarođenu politiku te za odricanje od demokršćanskih vrijednosti. Takva politika će, vjeruje naša sugovornica, dovesti do pobjede desnijih kandidata na predstojećim unutarstranačkim izborima.

Poznat nam je sadržaj zapisnika sa telefonske sjednice Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba. Iz njega je vidljivo da je odluka o izbacivanju Vas i još sedam članova HDZ-a donesena u najmanju ruku “ekspresno”. Mislite li da je bilo pritisaka iz vrha stranke da bi se na ovaj način odlučilo u vašem slučaju? 

Teško mi je za vjerovati da bi u HDZ-u bilo takvih pritisaka, jer da je tako, onda bi to opasno podsjećalo na diktatorske metode minulih vremena kojih se sa zebnjom prisjećamo. A HDZ je demokratska stranka i to najveća u Hrvatskoj, koja je pozvana biti perjanicom provođenja vladavine prava kao jedne od ustavnih vrednota!

Ranije ste odbacili navode da ste u grupi koristili govor mržnje. Što mislite da je stvarni razlog za stegovni postupak protiv vas?

I dalje s gnušanjem odbijam te navode da sam zajedno s ostalim disidentima koristila govor mržnje na grupama. O stvarnom razlogu još uvijek nisam upoznata.

Ni preko službene informacije o mome navodnome bezuvjetnome isključenju iz stranke, niti mi je itko rekao za što se mene osobno i pojedinačno u toj grupi osmorke konkretno tereti, osim općih floskula “govor mržnje” ili kako proizlazi iz Zapisnika gdje piše da smo se ogriješili o čl. 19 Statuta HDZ-a koji govori o Isključenju.

Ni ja ni moje kolege ne vidimo čime smo se to ogriješili o taj Statut, budući da smo poštivali etički kodeks stranke i znatno doprinosili ugledu stranku sudjelujući na svim stranačkim događanjima: u radu stranačkih tijela kroz odbore, redovitom nazočnošću na svim obljetnicama, skupovima i ostalim događanjima te svojim nesebičnim zalaganjem za unapređenje rada stranke.

Prka Đurašić: Ne znamo što nam se stavlja na teret

Hoćete li se žaliti na ovakvu odluku GO HDZ-a? I ako se budete žalili, koje su Vaše prognoze? Mislite li da će stranačka tijela uvažiti vašu žalbu?

Još se nemamo na što žaliti, budući da nismo još uvijek dobili nikakvu službenu informaciju o bezuvjetnom isključenju iz stranke. Nemamo ni pravnog lijeka. Kad dobijemo službenu informaciju za što nas se pojedinačno i konkretno tereti, poduzet ćemo pravne korake. A kaznenu prijavu protiv nepoznatoga počinitelja podnijet ćemo svakako.

Već ste se skupa s ostalim izbačenim HDZ-ovcima obratili Europskoj pučkoj stranci, grupaciji kojoj pripada i HDZ. Ako se vaša žalba ne uvaži, koji su daljnji koraci koje mislite poduzeti?

Tako je, otvorenim smo se pismom obratili EPP-u. Daljnji koraci će sigurno uslijediti ovisno o reakciji stranačkih tijela, Časnoga suda, odluka sa sjednica GO HDZ-a i rješenja koje još čekamo.

‘Pričekajmo izbore’

Mislite li da će se stvari u HDZ-u, pa i glede vašeg slučaja, promijeniti nakon unutarstranačkih izbora?

Trenutno se vodstvo HDZ-a svojim potezima znatno udaljilo od demokršćanskoga svjetonazora baze članstva.

Za očekivati je stoga, da će baš kao i svugdje u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, takva odnarođena politika stranačkoga vodstva dovesti nužno u “pole positon” one kandidate u stranci koji su bliži izvornome HDZ-u, a istodobno osluškuju bilo hrvatskoga naroda, i s njime dijele demokršćanski svjetonazor te zrelost hrvatskoga trenutka za promjene.

No, pričekajmo za to unutarstranačke izbore koji će glasovanjem “jedan član jedan glas” najbolje oslikati volju našega članstva. Ovakav se slučaj promjene dogodio recimo na izborima u njemačkoj saveznoj pokrajini Tiringiji, gdje je CDU doživio poraz upravo zbog gubitka svoje autentičnosti pred članstvom i biračima, a time doveo u prednost desničarski AfD.


Komentari