Iz Ureda predsjednice demantiraju napise o trima natječajima za nove kuhare

Kako su pisali posljednjih dana brojni mediji, među kojima smo i mi, u posljednje vrijeme Ured predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović prolazi kroz ono kroz što prolaze mnogi turistički poslodavci na jadranskoj obali. Zbog navodnih loših uvjeta koje nudi i još nižih plaća, kadar koji trenutno najviše nedostaje na Pantovčaku su – kuhari.

Iz povjerljivih izvora portal Net.hr doznaje kako je situacija na rubu krizne, jer usprkos svim pokušajima, tvrde na Pantovčaku nema dovoljno kuhara niti pomoćnog kuharskog osoblja što i ne čudi jer je plaća koju Ured nudi niža nego igdje drugdje u toj struci. Naime, plaća kuharima i kuharicama kakvi se trenutno traže na Pantovčaku iznosi jadnih 3200 kuna, uz svakodnevne opsežne sigurnosne i protokolarne provjere te nemogućnost da ovaj posao kombiniraju s bilo kojim drugim.

Na portalu tvrde da je ove godine Pantovčak proveo čak tri natječaja za nove kuhare te da je jedan od njih još uvijek u tijeku i traže se još tri kuhara.

Međutim, iz Ureda predsjednica demantiraju ovakve medijske napise te tvrde da takvih natječaja nije bilo, odnosno da se isti ne odnose na Ured predsjednice Republike Hrvatske:

U skladu s odredbama Zakona o medijima i radi istinitog informiranja Vaših čitatelja molimo Vas da objavite ovu reakciju.

U svrhu ispravljanja netočnih informacija odbacujemo navode koji su navedeni u predmetnom članku, a vezano za natječaje i oglase za prijem namještenika u državnu službu na neodređeno vrijeme Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske, KLASA: 112-01/18-01/01;02;07, URBROJ: 50403-03-18-01 od 08. i 22. siječnja, te 09. svibnja 2018.

Navedeni natječaji se niti u jednom dijelu ne odnose na Ured predsjednice Republike Hrvatske, niti Predsjednicu Republike kako je navedeno u naslovu i tekstu predmetnog članka koji je objavljen na portalu, stoga molimo za ispravak netočnih i neobjektivnih informacija, kazali su nam iz Ureda predsjednice.

Kaotično stanje u Banskim dvorima?

No, kako dalje pišu i prenose ostali portali, izgleda da kuhara manjka i u Banskim dvorima. Plaća je kuharima i ovdje niža nego ona na Jadranu. Kako javlja Dnevnik.hr, Ured za opće poslove Vlade i Sabora traži tri kuhara. 

Moraju imati srednju stručnu spremu ugostiteljske struke i najmanje godinu dana radnog iskustva. Pripremat će topla i hladna jela te slastice. Moraju pomoći i u održavanju čistoće u kuhinji. Ugovor je na neodređeno, a probni rok dva mjeseca.

Kuhari spadaju među najtraženije radnike, a trenutno ih u Hrvatskoj nedostaje više od 900. Prema podacima HZZ-a, jednog ili više kuhara traži čak 677 poslodavaca!

Iz Vlade Dnevniku.hr nisu dali odgovor na pitanje koliko se trenutno obroka i po kojoj cijeni priprema. Za vrijeme Milanovićeve Vlade dnevno se pripremalo 100 obroka. Ručak se mogao dobiti za 23 kune, desert za pet, a kava za dvije i pol kune.

Plaća u Banskim dvorima određuje se koeficijentom složenosti poslova u državnoj službi. Izgleda da su kuhari u Banskim dvorima malo bolje plaćeni nego kod ‘škrte’ predsjednice. Kuhar spada u treću kategoriju namještenika i može računati na 4207 kuna na mjesec. Za istu plaću traže se i slastičar te električar.

Komentari