IZ REMETINCA NA BOLJE MJESTO: Čovjek za kojeg se sumnja da je pogodovao Bandiću sad je u Ministarstvu

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX/Ilustracija

Bivši upravitelj zagrebačkog zatvora Remetinec Jure Žulj, koji je u studenome 2014. naglo umirovljen, nedavno je postao savjetnik specijalist u Upravi za zatvorski sustav u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Toga studenoga 2014. godine Jure Žulj je zahtjev za odlazak u mirovinu, formalno gledano, podnio sam, ali je na taj potez bio primoran zbog sumnji da je kao upravitelj zatvora u Remetincu pogodovao zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i pritvorenicima iz afere Agram dok su se nalazili u istražnom zatvoru. Žulj je, kao i Bandić, rođen i odrastao u hercegovačkoj općini Grude, navodi dnevnik.

Svoj zahtjev za umirovljenje tada je objašnjavao zamorom od stresnog i zahtjevnog posla u zatvorskom sustavu u kojem je radio punih 30 godina. U istom je intervjuu negirao i tvrdnje svjedoka pokajnika iz istrage o takozvanoj knežijskoj mafiji, vođenoj na prijelazu iz devedesetih u 2000-e, koji su tvrdili da kriminalci u zatvorskom sustavu “imaju svog čovjeka” i da je to upravo Žulj. Te je tvrdnje nazvao izmišljotinama čije je raščišćavanje i sam uzalud tražio.

Međutim, unatoč tvrdnjama da odlazi u mirovnu jer se umorio na stresnom i zahtjevnom poslu u zatvorskom sustavu, tri godine poslije umirovljenja Jure Žulj se ponovno vratio u taj sustav.

U veljači 2018. primljen je na javnom natječaju na radno mjesto višeg stručnog savjetnika za obrazovanje zatvorenika u kaznionici u Glina, i to – na neodređeno vrijeme. Mediji koji su taj događaj zabilježili, ostali su bez odgovora na pitanje zbog čega se na radno mjesto u glinskoj kaznionici zapošljava umirovljenik iz Zagreba, a ne netko mlađi s odgovarajućom stručnom spremom.

Žulj je radio u kaznionici u Glini sve do nedavnog promaknuća na mjesto savjetnika specijalista u Upravi za zatvorski sustav u Ministarstvu uprave i pravosuđa. Da je raspoređen na novo radno mjesto, potvrdili su nam i u Službi za odnose s javnošću tog Ministarstva, donosi Jutarnji list.


Komentari