Iva Hraste Sočo preuzima HNK: Tomašević je bio protiv tog prijedloga, htio je da se ponovi natječaj

Foto: Pixsell

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek tijekom dana izvijestila je da je novom intendanticom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, na prijedlog Ministarstva kulture i medija imenovana Iva Hraste Sočo, no navedeno nije naišlo na odobravanje od strane gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića.

Naime, iz Grada Zagreba, priopćeno je da se glede tog izbora Tomašević negativno očitovao te da je predložio ponavljanje natječaja. Priopćenje iz Grada prenosimo u cijelosti:

“Gradonačelnik Grada Zagreba se na sastanku u Ministarstvu kulture 8. studenog ministrici Obuljen Koržinek negativno očitovao na njen prijedlog da se za intendanticu predloži dr.sc. Iva Hraste Sočo te iznio stav da je najbolje ponoviti natječaj a kako bi se javilo još kandidata i kandidatkinja.

Ministrica se s time nije složila i ponovila je sljedeći dan prijedlog u pisanom obliku sukladno Zakonu o kazalištima. Prema navedenom Zakonu u slučaju da se ministrica kulture i gradonačelnik Zagreba ne usuglase oko prijedloga za intendanta HNK, ministrica kulture može sama donijeti tu odluku i predložiti intendanta Vladi Republike Hrvatske te je to zakonsko pravo ministrica kulture i iskoristila, a Vlada RH je tu odluku danas i donijela”, poručili su.


Komentari