ISTRAŽILI SMO: Juričanu prijete kazne ako ne postane Milan Bandić! On sada oklijeva

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Ministarstvo pravosuđa i uprave, Gradu Zagrebu poslalo je dopis kojim Dario Juričan može biti preimenovan u Milana Bandića, shodno njegovom zahtjevu još od 2019. godine, ali kada su ga iz Jutarnjeg lista upitali hoće li promijeniti osobnu iskaznicu i zaista se zvati Milan Bandić, nije znao odgovoriti.

“Pretpostavljam da ne mogu imati dva imena i prezimena”, rekao je.

I zaista, ne može. Naime, provjerili smo Zakon o osobnim imenima koji se u svom trećem članku odnosi na promjenu osobnog imena. Stavak 10 govori pak o korištenju novog osobnog imena gdje je istaknuto sljedeće: “Osoba je dužna koristiti se novim osobnim imenom u pravnom prometu od dana upisa promjene u maticu rođenih”.

S druge strane, postoje i prekršajne odredbe ukoliko ne postupi tako. “Novčanom kaznom od 3.000,00 do 4.500,00 kuna kaznit će se za prekršaj osoba koja se ne koristi novim osobnim imenom u pravnom prometu od dana upisa promjene u maticu rođenih”, stoji u Zakonu.

Procedura

Podsjetimo, Juričan je postupak promjene imena pokrenuo kako bi ukazao na korupciju u Gradu Zagrebu, no to mu u prvom postupku nije bilo odobreno. Sada je pak Ministarstvo pravosuđa i uprave poslalo dopis Gradu Zagrebu – Uredu za opću upravu kojem se odobrava promjena imena jer Vrhovni je sud naime u rujnu ove godine odlučio kako ne postoje zapreke u slučaju da se Dario Juričan zove Milanom Bandićem.

Sada je pak sve na Gradu Zagrebu koji rješenje o promjeni osobnog imena mora poslati nadležnom matičnom uredu radi upisa u maticu rođenih.

Nakon izvršenog upisa promjene osobnog imena u matici rođenih, matičar je dužan dostaviti obavijest o promjeni osobnog imena tijelima koja vode evidencije o građanima, a za osuđene osobe kod kojih traje rehabilitacijski rok obavijest o promjeni osobnog imena dostavlja se i kaznenoj evidenciji. Dakle, Juričan ne mora napraviti više ništa, osim poštovati zakon na koji se oslanjao.

Komentari