Ispod radara prolazi bojno polje za čelo zagrebačkog SDP-a, najviše je ‘zakuhalo’ oko jedne žene

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Bliže se unutarstranački izbori u SDP-u gdje će se birati sve nove županijske, gradske i općinske čelnike. Izbori će se održati u nedjelju, 27. studenoga.

Izbori u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji se održavaju redovno i mirno, kako piše Novi list, u Zagrebu se vodi prava bitka za moć, te na terenu ima niz incidenata – pred nosom si međusobno blokiraju nastupe pred članovima, medijima se ne dozvoljava pristup, a ne mogu se dogovoriti niti oko sučeljavanja. Kandidati su, kako je poznato, Viktor Gotovac, Matej Mišić, Darko Liović, Danica Juričić-Spasović i još neki SDP-ovci zarobljeni u klanovima.

Vrši se pritisak

Pritisak se vrši i na bivšu stranačku PR-ovku Danicu Juričić-Spasović koju već danima ljudi iz Gotovčevog tima pokušavaju nagovoriti ili pritisnuti da povuče svoju kandidaturu dok ona ne odustaje i sasvim suprotno o tome piše javno i optužuje vrh stranke za “dogovornu demokraciju”.

Otvorila je pitanje treba li u stranku vratiti dio isključenih članova poput bivšeg predsjednika Gordana Marasa.

“Bojati se Marasa kao člana, ne priliči predsjedniku/ci SDP-a. Na meni kao kandidatkinji je da postavim demokratska i socijaldemokratska načela rada da niti jedan član nije smetnja. Dobre socijaldemokratske politike i rad s članovima su najbolja brana od svega lošeg” objavila je Juričić-Spasović.

Strategija šutnje

Prozvala je Viktora Gotovca koji je jedini protiv ulaska medija na sučeljavanja po terenu.

“Gotovac je odabrao strategiju šutnje i nečinjenja za prijedlog da kandidati zajedno zaštite dostignute demokratske standarde, nimalo hrabro za kandidata koji bi htio voditi SDP Zagreba” napisala je, usput podsjećajući na njegove medijske citate o tome da može od svakoga nešto naučiti, pa i od Ivana Penave ili Zlatka Hasanbegovića koje poznaje, a i da voli citirati stihove Thompsona.

“Ono što sam objavila jako je zdrmalo one u SDP-u koji unutarstranačke izbore pretvaraju u ustoličenje Viktora Gotovca. To je još jedan koji će koketirati s desnicom. Kola jure nizbrdo, a to pokazuje i strah od slobode govora” istaknula je.

Rat oko “Iblera”

Usuglasiti se ne mogu niti oko “Iblera” gdje im je sjedište pa je Juričić-Spasović spomenula i kako je na Gornjem gradu i na Ibleru »poljubila vrata«, te s kolegama članovima morala otići u kafić predstavljati svoj program.

S druge strane, Viktor Gotovac članovima poručuje da je njegova ideja »okupljati zadovoljne članove, a ne nezadovoljnike«.Time je svrstao Juričić-Spasović kao svoju protivnicu uz napomenu da u stranci nema protivnika te da su svi drugovi, a ne protivnici.

U emisiji N1 televizije, Gotovac je, naime, zaista rekao: »Ja sam nekada veslao s Ivanom Penavom, pijem kavu sa Zlatkom Hasanbegovićem, s različitim ljudima volim surađivati. Od svakog pametnog čovjeka možete nešto naučiti. Zamjenik Tomaševića je moj školski prijatelj. Ja od njih želim učiti«, naveo je Gotovac, ali je time iziritirao brojne članove i protukandidati, piše Novi list.

Komentari