Ipak jedna dobra vijest za roditelje odgajatelje: Neki će i dalje moći primati 280 eura

Prosvjed roditelja odgojitelja (Foto: Zagreb.info)

Danijela Dolenec, pročelnica Gradskog ureda za obrazovanje u Zagrebu, komentirala je odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske, koji je potvrdio da ukidanje mjere “roditelj odgojitelj” nije protuustavno istaknuvši kako ih raduje što je Ustavni sud Republike Hrvatske potvrdio odluku Grada Zagreb.

Dolenec o odluci Ustavnog suda: ‘Ovo je jedan od najvećih uspjeha u našem mandatu’

Sedam vrtića u izgradnji

“Riječ je o mjeri koja je Grad Zagreb samo u 2022. godini stajala 70 milijuna eura. To je značajan iznos, dovoljan da se izgrade mnogi vrtići i omogući svakom djetetu pristup vrtiću. Trenutačno imamo sedam vrtića u izgradnji, a planiramo otvoriti još pet gradilišta. Već iduće pedagoške godine želimo osigurati upis svakog djeteta u gradski vrtić.

1 euro = 7,53450 kuna

Dobili smo mandat za promjene, koje su ponekad izazovne, ali unatoč tome uspjeli smo. Pokazali smo da možemo, a sada ćemo još snažnije nastaviti, bez obzira na izazove s kojima se susrećemo”, izjavila je Dolenec.

Na pitanje novinara odgovorila je da će roditelji koji imaju djecu mlađu od sedam godina, a zaposle se, i dalje moći primati naknadu od 280 eura.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević i Danijela Dolenec (Foto: Damir Krajac/CROPIX)

Tomašević mjeru ukinuo prije dvije godine

Podsjetimo, nakon što je sadašnji zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević osvojio vlast u svibnju 2021. godine naslijedio je mjeru “roditelj odgojitelj” koja je usmjerena prema majkama s troje ili više djece, a koje su do tada primale oko 5.000 kuna mjesečno. Tomašević ju je trajno ukinuo prije dvije godine, uz drastično smanjenje za postojeće korisnike.

Roditelji odgojitelji, uz potporu udruge “U ime obitelji” i Željke Markić, prvo su se obratili Upravnom sudu, koji je presudio u korist Grada Zagreba nakon čega su se požalili Ustavnom sudu, koji je također podržao odluku Grada.

U rujnu 2022., bez nazočnosti oporbe, zastupnici zagrebačke Gradske skupštine prihvatili su prijedlog gradonačelnika Tomaševića o dodjeli potpora za samozapošljavanje korisnicima novčane pomoći Grada Zagreba za roditelje odgojitelje. Odluka je obrazložena presudom Visokog upravnog suda RH iz srpnja 2022., koji je priznao pravo Gradu da uređuje područja života, ali i naložio veću razmjernost i ravnotežu između javnog interesa i očekivanja korisnika mjere.

Roditelji odgojitelji i dalje na mukama: ‘Njih 13 odlučuje o našim sudbinama’


Komentari