IMA LI ITKO ŠANSE PROTIV BANDIĆA? U borbi za Zagreb neki su već dobili velike simpatije javnosti

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Bitka za Zagreb na lokalnim izborima u svibnju ove godine, po svemu sudeći bit će vrlo neizvjesna, a svi se pitaju isto. Ima li itko šanse protiv Milana Bandića? Dok neki govore kako je zastupnik zeleno-lijevih Tomislav Tomašević rješenje, drugi čak u svojoj kampanji govore kako Tomašević nije rješenje. Bandić bodove na terenu skuplja već nekoliko mjeseci, a evo što nam oporba zasad nudi.

Nađi: Bandića može pobijediti samo netko tko je drugačiji od Bandića. Tomašević nije rješenje

Foto: Facebook

Saborski zastupnik i predsjednik stranke Fokus Davor Nađi predstavio je kandidaturu za gradonačelnika Zagreba, obećao ukidanje prireza ako bude izabran na lokalnim izborima u svibnju te ocijenio da njegov protukanidat Tomislav Tomašević nije rješenje za Zagreb.

“Milana Bandića može pobijediti samo netko tko je drugačiji od Milana Bandića. Trenutno imamo nekoliko protukandidata Milanu Bandiću, ali mislim da će ga teško pobijediti netko tko zapravo ne nudi nešto drugačije od njega”, rekao je Nađi.

Dodao je kako još uvijek čekamo da se neki kandidati izjasne oko programa.

“Ali gledajući dosadašnje medijske istupe mislim da onaj koji trenutno po rejtingu najbolje kotira, a to je Tomislav Tomašević, da u suštini ne nudi nekakve bitno drugačije politike od onoga što trenutno provodi Milan Bandić”, kaže Nađi.

Nađi je s jedinstvenim PR-om već zagrabio na veliku podršku javnosti i svakim danom je dobiva sve više. Njegov jedinstven nastup i potpuna suprotnost ostalim medijski protežranim lijevom kandidatima učinila ga je novom političkom zvijezdom u svakom smislu, piše Otvoreno.

Petek: Znam kako unaprijediti kvalitetu života u Zagrebu i razvijati ga

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Renato Petek, zastupnik u Gradskoj skupšini zagrepčanima poznat po svojim političkim performanskima kojima upozorava na mito, korupciju i Bandićevo kontroverzno vladanje, a bio je prvi koji je najavio svoju kandidaturu za gradonačelnika Zagreba.

“Od prvog dana odgovornost će biti temeljna odlika upravljanja gradom”, rekao nam je Petek koji smatra kako svatko mora biti odgovoran za svoje područje nadležnosti, od komunalnog redara do gradskih pročelnika.

“Poslije izbora, oni koje je postavio Bandić trebaju ponuditi mandate na raspolaganje”, kaže Petek koji dodaje i kako je otvoren i zainteresiran za suradnju sa svima kojima nije cilj samo smijeniti Milana Bandića, nego i odgovorno i uspješno upravljati Zagrebom.

Upozorio je kako je Zagreb, iako ima najveći prirez u Hrvatskoj, najzaduženiji hrvatski grad, što treba promijeniti, kako bi Zagrepčani dobili kvalitetniju uslugu u skladu s novcem koji uplaćuju u gradski proračun.

“Grad Zagreb je trenutno bombonijera iz koje se časte mnogi – prijatelji, kumovi, brojni koalicijski partneri – to treba prestati. Vrijeme je za promjene”, poručio je Petek koji također uživa potporu onih koji uistinu žele promjene, a ne samo zamjene.

Stojak: Zagrebu su potrebni sjajni zastupnici u Gradskoj skupštini


Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

U ostalim strankama traju pregovori te navode kako još ima vremena do izbora ne želeći otkriti imaju li kandidata, a još manje tko bi to mogao biti.

Zastupnik HNS-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Stojak ističe kako su potrebni dobri vijećnici i sjajni zastupnici u Gradskoj skupštini, pa će oni ponuditi najbolju opciju za građane dodajući kako imaju vrlo zanimljivu kombinaciju.

“Prvo ćemo predstaviti program za Grad Zagreb, a onda kandidata. Dosad je taktika bila da se prvo predstave kandidati, a mi ćemo obrnuto”, govori nam saborska zastupnica i supredsjednica stranke Centar Marijana Puljak.

HSLS kaže da traju pregovori, a iz Glasa kako od ovih izbora žele više

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Saborska zastupnica i predsjednica stranke GLAS Anka Mrak Taritaš naglašava da se spremaju za lokalne izbore te će u najskorije vrijeme donijeti odluku dodajući da su bili odlična oporba, ali nakon ovih izbora žele više.

Saborski zastupnik i predsjednika HSLS-a Grada Zagreba Darko Klasić navodi da su tri opcije na stolu, među kojima je i njihov kandidat, dodajući kako traju pregovori, a odluku će donijeti ovaj tjedan.

SDP-ov kandidat će biti poznat za tri dana

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Kandidat zagrebačkog SDP-a trebao bi biti poznat u petak kada će se sastati Gradski odbor i donijeti odluku. Odlučuje se između Joška Klisovića i Gordana Marasa te unatoč dubokoj podijeljenosti u stranci i neslaganjima, čini se kako bi kandidat mogao biti Maras.

On nam ništa nije htio otkriti već je kratko rekao da će o tome odlučiti Gradski odbor.

No kako nam govori sugovornik iz zagrebačkog SDP-a oni u Klisoviću vide problem jer ne znaju što bi s njime dobili.

“Ne znaju što ih čeka s obzirom na to da nije upleten ni u kakve dealove niti pripada ikakvim klanovima. S Marasom, pak, jako dobro znaju na čemu su”.

No mnogima je itekako jasno kako su lokalni izbori u Zagrebu ključni za SDP jer će odrediti sudbinu stranke.

“SDP-ov kandidat za gradonačelnika obilježit će smjer i budući imidž SDP-a u Zagrebu i Hrvatskoj. Jedna slika se šalje javnosti u Zagrebu i Hrvatskoj ako se kandidira Gordana Marasa, a sasvim je nešto drugo ako kandidat bude Klisović”, dodaje naš sugovornik i podsjeća kako se o istome radi u drugim većim gradovima te kako Grbin mora razmisliti kako će kroz nekoliko sljedećih dana i tjedana nastupiti.

Službenog kandidata još nema ni HDZ

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Čini se da ni HDZ ovcima izbor nije lagan jer već dva mjeseca pregovaraju s ravnateljem Fonda za obnovu Damirom Vanđelićem. On je izjavio da će odluku donijeti za deset dana. Jednako kao i kod SDP-a i HDZ mora promisliti kakvu poruku šalje javnosti u Hrvatskoj s izborom kandidata u metropoli, pogotovo nakon afere Zagorska klet i afere Puljašić i Žinić.

Politički analitičar Davor Gjenero smatra kako bi kandidatura Vanđelića bilo fantastična jer ako netko i uspije srušiti Bandića Zagreb će u organizacijskom smislu ostati u potpunom kolapsu.

“U takvoj situaciji nužan je čovjek koji razumije što je to krizno upravljanje i kako se krizno upravlja. Potpuno slomljen budžet, ostat će gradska uprava koja je potpuno nesposobna upravljati kojekakvim racionalnim poslovi i ostat će atrofiran sustav gradskih poduzeća, holding koji ne ostvaruje elementarne stvari koje takav sustav mora ostvarivati. Zbog toga je u takvim uvjetima Gradu potrebno da na čelu ima čovjeka koji zna upravljati”, rekao je Gjenero za Otvoreno.

Zbog Vanđelića odustao Barić

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Vijest da je Andrej Plenković ponudio Damiru Vanđeliću podršku za kanidaturu za zagrebačkog gradonačelnika nije iznenadila Otta Barića, još jednog čovjeka koji se nadao potpori HDZ-a.

“Skoro sam siguran da ja neću dalje. Vrlo sam blizu odluke, ali ne zbog Vanđelića i HDZ-a. Vidim da je jednostavno nemoguće kao potpuno neovisan kandidat, a ja se ne želim nikome prikloniti, uspjeti u takvim izborima”, napomenuo je.

“Ta mogućnost, ako bi Plenković stao iza Vanđelića, otvorila bi priliku da se makne Bandića i da se ta močvara isuši. Gospodina Vanđelića dobro znam, surađivali smo na nekim projektima dok je bio u Adrisu, on je vrlo korektan i sposoban menadžer i ako ne mogu biti ja, on bi bio dobar izbor za gradonačelnika”, rekao je Barić.

Škoro: Spreman sam preuzeti ulogu kandidata za gradonačelnika Grada Zagreba

Foto: Facebook/ Miroslav Škoro

Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Miroslav Škoro u prosincu 2020. je na osnivačkoj skupštini podružnice za Zagreb izabran za predsjednika te organizacije i najavio je da će DP biti bitan čimbenik na lokalnim izborima, ali još nemaju kandidata za zagrebačkog gradonačelnika.

Za medije je pak kazao, ako procijene da je to dobro, da je on spreman preuzeti ulogu kandidata.

No, od tada nije bilo medijskih najava kandidature za gradonačelnika. Kako doznajemo o tome se još pregovara i razmišlja na razini lokalne organizacije.


Komentari