Hrvatska – demokratska zemlja? Ovo je dokaz da nije tako

Vlast koja se boji svog naroda nije narodna vlast. U svakoj strukturi vlasti je da se boji promjene. Ako promjena dolazi odozdo, iz naroda, tim gore po njih.

Hrvatska je jedina postkomunistička zemlja koja nije promijenila političke opcije već gotovo trideset godina. Ako uzmemo u obzir da su u tim političkim opcijama kadrovi iz bivšeg sustava, možemo s tugom reći da imamo kontinuitet vlasti gotovo od ’45. godine prošlog stoljeća. Taj kontinuitet se ne očituje samo u kadrovima nego u načinu razmišljanja. Zbog toga njima ne paše referendumska inicijativa Narod odlučuje.

Bilo kakva promjena – a pitanja koja su postavljena nude promjenu – njima predstavlja opasnost. Protiv su oni kojima je dobro, za su oni kojima je loše, i to je logična konstrukcija.

Ono što mi nije logično; ako referendum ne uspije, zbog čega oni kojima je loše barem ne pokušaju promijeniti i kazniti one za koje misle da su ih doveli do njihova lošeg stanja? Mišlju, riječju, djelom i propustom. Ovaj zadnji najmanje spominjemo, ali možda je najveći!

Autor: Marko Sladoljev


Komentari