HOĆE LI RASTI CIJENA KARTE ZET-a? Gradonačelnik Tomašević najavio da neće biti redukcija linija, ali o cijenama će raspravljati

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Trenutačna cijena pola sata vožnje u Zagrebu, za kartu kupljenu van vozila, iznosi četiri kune. No, i to bi se moglo promijeniti zbog rasta cijena energenata i goriva. Kako je potvrdio gradonačelnik Tomislav Tomašević, “jednu četvrtinu prihoda ZET ostvaruje od prodaje karata, tri četvrtine se financiraju ti troškovi iz proračuna Grada. Tako da su to iz perspektive cijena veliki izazovi”. Takva izjava pak ostavlja prostora za špekulaciju hoće li se Zagrepčani od jeseni voziti skuplje javnim prijevozom

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Stručnjak za tržište električne energije Nenad Kurtović kaže da su veliki potrošači dovedeni u bezizlaznu situaciju.

“Dio njih bi jednostavno morao izaći s mreže i ne trošiti električnu energiju, a da im se pomogne na način da se sufinancira osoblje, odnosno plaće. Ovi koji mogu dizati cijene, mogu podignuti, ali tržište to neće moći progutati pa se bojim da će se oni dovesti u redukciju, ne zato što će im se struja isključiti nego će im biti preskupa da bi je trošili”, objašnjava za RTL Nenad Kurtović.

Od jeseni skuplje?

Što se pak tiče mogućnosti redukcija linija – to će se neće dogoditi, rekao je gradonačelnik, ali ipak – “o cijenama će se raspravljati.”

“Što se tiče cijena komunalnih usluga, to ću biti pametniji nakon razgovora s Vladom. Mi ne možemo dozvoliti da ZET ode u bankrot, a kako sad kad imate stotine milijuna kuna povećanih troškova kako to apsorbirati”, izjavio je Tomašević.


Komentari