Hoće li poskupjeti javni prijevoz? ZET je zbog žičare digao kredit, a i sam je već prezadužen

zagreb.info

Petnaest godina otplaćivat će se kredit od 537 milijuna kuna s kamatom od 2,7 posto i tim novcem trebala bi se sagraditi žičara prema Sljemenu s okretištem i garažom, piše 24sata.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić jučer je potpisao dugoročni kredit te rekao da su svi “kapitalni projekti financirani kreditima, to je svugdje praksa, pa i u Zagrebu”. No Tomislav Stojak (HNS), zastupnik u gradskoj skupštini, podsjetio je da se dosad već potrošilo 120 milijuna kuna za žičaru.

Zagrebačka žičara najskuplja je na svijetu: ‘Tako se ni lift u zgradi ne radi’

“U prvoj procjeni projekta uopće se nije govorilo o zaduživanju nego da će se sve financirati iz proračuna Grada. Informaciju da se ide u kredit dobili smo prije mjesec dana, ali bez objašnjenja zašto”, kaže Stojak. Ističe i da je susjedna Slovenija, koja je sagradila desetak žičara za svoj zimski turizam, gotovo sve financirala novcem iz EU fondova. Pita zašto to nismo mogli i u Zagrebu.

Anka Mrak-Taritaš (Glas) smatra da se žičara trebala graditi u paketu sa žičarom prema Učki i na Biokovu.

“I za sve tri država je trebala prijaviti se na fondove EU. Uz to, moramo biti sretni da se žičara uopće izgradi na vrijeme”, kaže Mrak Taritaš. Opatijina žičara prema Učki, čija je trasa 4696 metara (sljemenska je 500-tinjak metara duža) košta 23 milijuna eura, što je jedna trećina cijene zagrebačke. Doduše, sigurno i teren utječe na cijenu izgradnje, a i ona na Učki će imati manji kapacitet prijevoza putnika. Ipak, iz Opatije potvrđuju kako rade na tome da apliciraju prema EU fondovima, iz kojih bi se moglo pokriti i do 80 posto troškova gradnje.

Stojak podsjeća i na to da je zagrebačka žičara poskupjela za 30 posto od prvotne procjene. Kredit za njenu gradnju diže se preko ZET-a.

“Ali sumnjam da će ga ZET moći vraćati, pa se bojim poskupljenja javnog prijevoza”, rekao je Stojak.

SLJEMENSKA ŽIČARA RUPA BEZ DNA: Troškovi poskupljuju više od 120 milijuna kuna


Komentari