HOĆE LI GA ONI SKINUTI S TRONA? Ovo su svi kandidati za šefa metropole, možemo li očekivati vatrene okršaje?

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Davor Nađi, predsjednik stranke Fokus, novi je kandidat za zagrebačkog gradonačelnika. Svoju kampanju predstavio je na tržnici u Branimirovoj, gdje je istaknuo svoje prethodno iskustvo zamjenika gradonačelnika Svete Nedelje, grada u kojem su nedavno ukinuti prirezi i smanjena komunalna naknada. Podržao ga je Krešo Beljak, gradonačelnik Samobora, te u objavi na Facebooku napisao da i on razmišlja o kandidaturi za čelno mjesto u Zagrebu.

Davor Nađi se pridružio rastućoj listi službenih i neslužbenih kandidata za gradonačelnika, iako na listi još uvijek nema imena iz dvije najistaknutije stranke, HDZ-a i SDP-a.

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt kandidaturu je najavila jumbo plakatima s natpisom “Dolazi nam gradonačelnica” i istaknula nužnost povlačenja sredstava za obnovu od potresa.

Sličan fokus ima i Otto Barić, arhitekt i član viteškoga reda sv. Jurja. U objavi kandidature najavio je da se neće baviti istraživanjem malverzacija, već projektima i razvojem Zagreba u jednu od ljepših srednje europskih metropola. Poput Škare-Ožbolt, nije podržan stranačkom infrastrukturom, a za potrebe kampanje planira uložiti 800 tisuća kuna, uglavnom vlastitog novca.

Renato Petek, nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini jedan je od kandidata bez stranačke pozadine. Ima bogato političko iskustvo koje seže do 2009. godine, kada je počeo djelovati kao potpora u kandidaturi pokojnom Josipu Kregaru. U gradsku skupštinu ušao je 2017. godine, a jedan je od najžešćih kritičara Milana Bandića, na čemu temelji i svoju kampanju.

Kandidatima sa stranačkom pozadinom pridružuje se Mostov Zvonimir Troskot, jedan od osnivača građanske inicijative “Narod odlučuje”. Rođeni Zagrepčanin i bivši nogometaš školovao se u Singapuru i Lausanneu u Švicarskoj, a kao svoje prednosti ističe upravo stručnost u području financija i iskustvo u upravljanju velikim sustavima.

Jedan od potencijalnih kandidata koji još nije službeno potvrđen je Tomislav Tomašević, saborski zastupnik i član političke platforme Zagreb je NAŠ!. Kao šesnaestogodišnjak priključio se Zelenoj akciji, a radio je kao programski voditelj Instituta za političku ekologiju. U kandidaturu će ući kao član platforme Možemo!, te je pozvao na suradnju oporbe u vezi nadgledanja izbora.


Komentari