HNS ovim potezom dotaknuo dno: Evo kako vas je Vrdoljak opet ‘nasanjkao’

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Valentinovo u transparentnom obrazovnom štihu.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u srijedu 14. veljače u stranačkim su prostorijama organizirali press konferenciju. Predstavili su novu online platformu za javno i transparentno praćenje procesa kurikularne reforme, one najvažnije hrvatskog društva, pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Ipak su zbog ovog, za njih ključnog projekta, “odlučno” ušli u koaliciju s HDZ-om, usput su, čini se, odlučili projekt državnog ministarstva prisvojiti za sebe.

“Od danas svi građani u Hrvatskoj na platformi na stranicama HNS-a mogu u realnom vremenu pratiti proces Ministarstva znanosti koji se odnosi na obrazovnu reformu”, istaknuo je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Naime, najvažniju reformu predstavili su u stranačkim prostorijama i na stranačkim funkcijama, a online platformu tada su građani mogli pratiti jedino na stranicama HNS-a, tek kasnije na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja, kada je politička reklama stranke već prošla. Dakle, promocija najvažnije reforme hrvatskog društva preko stranke.

Ministarstvo će po ministričinim riječima za sva četiri projekta na kojima radi, a koji uključuju kurikularnu reformu općeg obrazovanja, reformu strukovnog obrazovanja, relevantno visoko obrazovanje i izvrsnost u znanosti, za nekoliko tjedana pokazati kako se razvijaju i što Ministarstvo radi.

Prisvojili su tako reformu školstva, no oni kao stranka koja upravlja resorom znanosti i obrazovanja i istovremeno utjecajan čimbenik u Vladi s HDZ-om i nisu učinili puno. Kako okarakterizirati njihov potez? Jednostavno – jeftini populizam, tim više što je HNS-ov Boris Blažeković prije nekoliko dana potvrđen na saborskom Odboru za vanjske poslove kao generalni konzul Hrvatske u New Yorku, sa stručnom spremom i bez ikakvog iskustva.

No, to čak i nije iznenađujuće, posebno otkad se Vrdoljak u politiku vratio po još kruha i igara, jer jedino tak HNS i opstaje na vlasti. Naime, 2012. godine, kada je na vlasti bili Milanovićeva Kukuriku koalicija, Vrdoljak je ustvrdio da je važnija “životna škola i iskustvo”. Time je htio opravdati postavljanje HNS-ovog Anđelka Topolovca na čelo Narodnih novina. Topolovec je prije dolaska uživao načelničku poziciju u Općini Radoboj, godinu dana radio je u tvrtki Krateks iz Krapine i sedam godina u tvrtki Pekarne Cerovečki kao dostavljač pekarskih proizvoda. Ne zvuči baš kao adekvatna osoba za čelno mjesto u Narodnim novinama, s kojeg je smijenjen Petar Piskač. No, te je godine Topolovec u Narodne novine došao kao savjetnik Uprave, iako nije zadovoljavao uvjete za tu poziciju.

Za stranačko uhljebljivanje ne biraju se sredstva, a kamoli Vlada koja je na čelu.

Stranka HNS u sukobu sa samom sobom

Suprotnosti se privlače, što, taman nakon Valentinova (a i prije), opisuje odnos HDZ-a i HNS-a pa ga tako vjerno i njeguju. Ipak su jednom drugom potrebni više nego ikad.

No, ova je stranka često u sukobu sa samom sobom. Jednako tako grčevito se drže ratifikacije Istanbulske konvencije dok sjede u Vladi i “uhljebljuju se”.

Podsjetimo i na prosvjed u centru Zagreba prije pet dana, kojim su HNS-ovci pozvali Vladu da ratificira Istanbulsku konvenciju. Vladu. Prosvjed su podržali saborska zastupnica Marija Puh i gradski zastupnik Tomislav Stojak iz HNS-a.

Lijepo od njih, ali je riječ o stranci koja je na vlasti s HDZ-om, s kojima drži većinu. No dobro.

S obzirom na to da je Puh u Vladi, građani pretpostavljaju da je u potpunosti upućena u cijelu situaciju, no sredinom siječnja uspjela je demantirati samu sebe u samo 25 sekundi. Najprije je rekla da u medijima piše da biti ratificirana u 2018., ali da HNS želi da to bude “što prije”.

Potom je rekla da “može sad reći da će Konvencija biti ratificirana do šestog mjeseca, ali da ona želi da to bude što prije”. No ubrzo nakon toga je objasnila da nije konkretno rekla da je riječ o šestom mjesecu, ali da oni inzistiraju da Konvencija bude ratificirana što prije. Znamo jedino da ona to želi “što prije” i da će to tada i biti. Vrijeme je ionako relativan pojam.

Uvijek kad zagusti s foteljama i padom rejtinga, stranke pokucaja mladima na vrata s obrazovanjem kao tobožim prioritetom, a istovremeno “uhljebljuju” ljude sa srednjom stručnom spremom na važne i zavidne pozicije.


Komentari