HNS GRADA ZAGREBA: ‘Paušalni porez bi se trebao pravednije raspodjeliti’

Foto: HNS

HNS Grada Zagreba komentirao je amandman na Prijedlog odluke o paušalnom porezu. Njihov komentar prenosimo u cijelosti.

“Iako pozdravljamo odluku gradske uprave da, usprkos promjenama u poreznoj politici koje su stupile na snagu početkom ove godine, niti za kunu ne podigne iznos paušalnog poreza po krevetu na području Grada Zagreb, HNS Grada Zagreba smatra da bi se on u postojećem rasponu od 150 do 300 kuna po krevetu mogao i morao pravednije raspodijeliti.

 S obzirom da nam je želja da se Zagreb u budućnosti još više i kvalitetnije turistički razvija, gradski zastupnik HNS-a Tomislav Stojak uputio je amandman na Prijedlog odluke o visini paušalnog poreza po krevetu na području Grada Zagreba kojeg je gradska uprava uputila u raspravu na 19. sjednici Gradske skupštine koja će se održati 24.01.2019.

 Predloženim amandmanom teži se pravednijem plaćanju paušala jer nije isto iznajmljivati krevet u strogom centru Zagreba i u rubnim dijelovima grada. Predlažemo da u Gradu Zagrebu postoje samo dvije zone za plaćanje paušala, koje bi obuhvaćale širi centar grada, te ostala područja izvan njega. U prvoj zoni paušal bi se plaćao u iznosu od 300 kuna po krevetu kao i do sada, dok bi svi ostali u drugoj zoni plaćali 150 kuna po krevetu, umjesto dosadašnje tri visine paušala od 150, 210 i 255 kuna.

 Prihvaćanjem predloženog amandmana omogućio bi se kvalitetniji i ravnomjerniji turistički razvoj Zagreba, te podizanje kvalitete turističke ponude i smještajnih kapaciteta, budući da s današnjih ukupno 6829 kreveta privatnih iznajmljivača u gradu ne možemo biti zadovoljni.

 S obzirom da je ova odluka isključivo u ingerenciji Grada Zagreba i Gradske skupštine, HNS Grada Zagreba očekuje da će prijedlog čiji je cilj pravednije plaćanje paušala i daljnji turistički razvoj Zagreba, dobiti potporu predlagatelja i zastupnika u Gradskoj skupštini.”


Komentari