HNS Grada Zagreba dao podršku ministrici Divjak

Foto: PR

Na današnjoj konferenciji za medije HNS-a Grada Zagreba govorilo se o nedavno usvojenom Zakonu o udžbenicima, te političkoj situaciji u Gradskoj skupštini u 2018. godini.

 Na konferenciji za medije sudjelovali su Borislav Grgin, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, potpredsjednik Odbora za obrazovanje HNS-a Zagreba, Petra Radić, profesorica povijesti u Osnovnoj školi Bukovac, te Tomislav Stojak, predsjednik zagrebačkog HNS-a i gradski zastupnik.

 Prof. Borislav Grgin istaknuo je važnost nedavno usvojenog Zakona o udžbenicima za provođenje obrazovne reforme u Hrvatskoj. „Zakon o udžbenicima jedan je od ključnih zakona koji omogućuje da se od iduće školske godine uvede kurikularna reforma u sve škole u Hrvatskoj. Zakonom se značajno rasterećuju učenici, osuvremenjuje se njihova edukacija, mnogi se sadržaji koje uče digitaliziraju i čine puno dostupnijim nego što je to trenutno. Riječ je i o fizičkom rasterećenju učenika, s obzirom da će udžbenici biti i manji i lakši, ali i moderniji za učenje. Što se tiče profesora, jako je bitna stalna edukacija koja im se omogućuje i o njima jako puno toga ovisi. Profesorima se pružaju velike mogućnosti i Ministarstvo znanosti i obrazovanja čini velike napore i na tom planu jer je svjesno važnosti i uloge obrazovnih djelatnika u čitavom procesu obrazovne reforme“, istaknuo je prof. Borislav Grgin.

 Kao osoba direktno iz prakse i svakodnevnog kontakta s učenicima, Petra Radić je istaknula: „Dvadeset godina radim direktno u nastavi i imam pravo reći da digitalizacija dijela nastavnog procesa jako olakšava rad, kako nama učiteljima, tako i učenicima. Kada učenici mogu putem digitalnog medija dodatno konkretno vidjeti i pratiti o čemu se govori i radi, onda je puno lakše kvalitetno ostvariti nastavni plan i program. Kao majka djeteta s dodatnim potrebama, digitalizaciju doživljavam vrlo pozitivno jer nam jako olakšava rad s djecom i omogućuje nove metode poučavanja. Nastavu moramo učenicima učiniti zanimljivom, a digitalizacija to omogućuje, naravno uz kvalitetan rad nastavnika, učitelja“.

 Govoreći o temi udžbenika, predsjednik zagrebačkog HNS-a i gradski zastupnik Tomislav Stojak istaknuo je da je HNS preuzeo političku odgovornost, te je ministrici Blaženki Divjak i njenom stručnom timu dao puno povjerenje i podršku da provede nužne promjene u obrazovnom sustavu. „Da nam je struka na prvom mjestu govori i činjenica da na današnjoj konferenciji za medije govore ljudi iz sustava, kolega Borislav Grgin je profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a kolegica Petra Radić profesorica povijesti u osnovnoj školi Bukovac“.

 Što se tiče političke situacije u Gradskoj skupštini i Gradu Zagrebu u 2018. godini, Stojak je istaknuo: „Nije greška napraviti grešku, već je greška ponavljati istu grešku! Greška je opet učinjena usvajanjem proračuna koji neće biti ostvaren, kao niti jedan posljednjih godina, opet se neće ostvariti obećani projekti i to sve ide na štetu građana Zagreba. Zagreb je postao grad propuštenih prilika pod ovom gradskom upravom i gradonačelnikom i to moramo mijenjati. Većina koja je izglasala proračun nije većina koja ima legitimitet i Gradska skupština neće moći normalno funkcionirati“, rekao je Tomislav Stojak i zaključio:

 „Zadatak je svih da pokušamo vratiti dostojanstvo u Gradsku skupštinu i gradsku politiku, da se međusobno uvažavamo bez obzira na političke razlike. Politika se može i mora voditi pristojno i argumentirano, jedino tako se mogu ispuniti očekivanja sugrađana da žive u uređenom gradu i kvartu. Ukoliko će se na takav način pristupiti daljnjem funkcioniranju Gradske skupštine, onda će nastavak rada imati smisla i svatko od nas može dati svoj doprinos u predlaganju i usvajanju kvalitetnih odluka. Ali, ukoliko će se i nadalje prema oporbenim zastupnicima postupati i ponašati kao prema nužnom zlu, pa će se prijedlozi odbijati bez ikakvog suvislog obrazloženja i argumenta, onda Skupština neće ispunjavati svoju osnovnu funkciju i bilo kakav odgovoran rad će biti nemoguć. Odgovornost za nastavak normalnog rada Gradske skupštine, pa time i za donošenje odluka koje su važne za građane, isključivo je na Klubu Milana Bandića i HDZ-a. Ukoliko i nadalje žele da Zagreb propušta svoje šanse, zagrebački HNS u takvoj politici i načinu političkog života nije i neće niti ubuduće sudjelovati.“


Komentari