HDZ-ovke i Rada Borić lani minirale raspravu o Buljan Flander: ‘Naježila sam se na ideju da bi netko imao pritužbu’

Foto: PIXSELL

Slučaj o kojem se i danas priča u Zagrebu je o Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba te Gordani Buljan Flander. Ona je u četvrtak navečer u prijenosu uživo u Dnevniku Nove TV podnijela ostavku na mjesto ravnateljice Poliklinike.

Točno na taj dan prije godinu dana, zastupnica Domovinskog pokreta, Karolina Vidović Krišto prva je upozorila na taj problem.

Vidović Krišto je, naime, predložila zaključak da se pritužbe roditelja na rad Poliklinike proslijede nadležnim institucijama radi utvrđivanja možebitnih propusta, što su članovi Odbora odbili, a potom su zastupnici iz HDZ-a i zeleno-lijevog bloka srušili kvorum te je sjednica Odbora prekinuta.

“Uslijed pregleda djece i uslijed vještačenja došlo je do toga da su usprkos svjedočenju djece o seksualnom zlostavljanju zanemarena njihova svjedočanstva i da su u nekim slučajevima djeca dodjeljivana na temelju propusta Poliklinike zlostavljačima.

Riječ je o alarmantnim slučajevima i zato sam to stavila na dnevni red sjednice, ne kako bi Odbor rješavao slučajeve, nego kako bi se osvijestila devijantna i možebitna kaznena djela”, govorila je tada Vidović Krišto.

Odgovor je dobila od HDZ-ovke Vesne Bedeković.

“Ovaj odbor nije nadležan za donošenje bilo kakvih zaključaka, niti se bavi pojedinačnim slučajevima”, kazala je Vesna Bedeković (HDZ), bivša ministrica za obitelj, mlade i socijalnu politiku, te napustila sjednicu.

‘Naježila sam se na tu ideju’

Iz istog je razloga i Nada Murganić (HDZ) predložila skidanje te točke s dnevnog reda. Negodovali su i HDZ-ovi Ante Deur i Ante Bačić.

Slično je tada govorila i Rada Borić iz lijevo-zelene koalicije.

“Poznajem rad Gordane Buljan Flander 30 godina i naježila sam se na ideju da bi netko imao pritužbu”, rekla je Borić.

Vidović-Krišto je od Ministarstva pravosuđa tražila utvrđivanje mogućih propusta prilikom vještačenja, od Hrvatske liječničke komore provođenje nadzora i mogućih propusta vještaka psihijatara, a od Hrvatske psihološke komore nadzor radi mogućih propusta suradnika psihologa.

Predložila je i prosljeđivanje zaključka DORH-u radi istražnih radnji i inspekcijskog nadzora u Poliklinici vezano za sumnju da je djeci počinjena šteta neetičnim postupanjem, kršenjem struke i pravila medicinske skrbi te zataškavanjem kaznenih djela.

Podsjetimo, Buljan Flander i Poliklinika tužili su H-alter zbog serije tekstova novinarke Jelene Jindre o Poliklinici pod naslovom Sustav za zaštitu ili za zlostavljanje djece?. Time se u javnosti stvorio dojam da se udarilo na slobodu medija, no Buljan Flander tvrdi kako ona nije protiv slobode izvještavanja, već da je novinarka Jelena Jindra pisala tekstove “zlonamjerno”.


Komentari