HDZ I SDP NE ŽURE S IMENIMA: ‘Tomašević je dobar aktivist, ali pitanje je kakav bi bio gradonačelnik’

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Dvije najveće stranke još nisu imenovale svoje kandidate za čelno mjesto grada Zagreba. Branko Bačić iz HDZ-a i Siniša Hajdaš Dončić iz SDP-a ne žele žuriti s objavom imena, već građanima ponuditi najbolje kandidate.

HDZ smatra da su tri mjeseca dovoljna za promociju kandidata te ne žure s izborom kandidata s obzirom na važnost Zagreba.

“S obzirom na značaj ovoga grada, s obzirom na svjetla pozornice koja prate predizbornu kampanju u Gradu Zagrebu, i s obzirom na činjenicu da želimo izaći s prepoznatljivim kandidatom, držimo da je tih, kako ste rekli, nešto više od 90 dana dovoljno za njegovu promociju i za gradnju njegove prepoznatljivosti. Itekako dovoljno. I to je razlog zašto još nismo izašli s imenom kandidata. Sjećam se kampanja kad su neki kandidati rano propjevali, a onda se umorili i posustali već u ranoj fazi kampanje“, izjavio je Bačić za Jutarnji list.

U SDP-u su sigurniji oko odabira kandidata, ali ga još uvijek nisu javno obznanili jer nisu htjeli javnost zamarati stranačkim procesima. Ta kandidata najsigurniji izbor je Joško Klisović.

“Nismo javnost htjeli zamarati nekim stvarima koje se tiču isključivo rada u stranci. Nakon što smo u subotu održali sjednicu Glavnog odbora SDP-a, mi ćemo, nadam se, za desetak dana predstaviti našeg kandidata za gradonačelnika Zagreba. A to će 99,9 posto biti moj kolega iz Vlade i Sabora, čovjek koji je rođen u Zagrebu, Joško Klisović“, izjavio je Hajdaš Dončić.

Bačić se dotaknuo propalih pregovora Andreja Plenkovića s Damirom Vanđelićem o tome da šef Fonda za obnovu bude HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba. Smatra da prvi razgovor ne mora rezultirati i konačnim ishodom. Rekao je da će na izbore ići s onime koga odredi Gradski odbvor HDZ-a.

“S gospodinom Vanđelićem se razgovaralo, a ja želim napomenuti to da svakom našem potencijalnom kandidatu, uključujući i njega, HDZ ne postavlja uvjete vezane uz aktualnoga gradonačelnika. Kako ćemo surađivati s njime, hoćemo li s njime postizborno, predizborno, nekako se međusobno štititi… Naš kandidat i Gradska organizacija HDZ-a imat će otvorene ruke da predstavljajući se biračima pobijede na zagrebačkim izborima, a nakon izbora ćemo formirati vladajuću većinu u Gradskoj skupštini”, izjavio je Bačić.

Hajdaš Dončić se dotaknuo teme Tomislava Tomaševića i rekao da će ga SDP podržati ako SDP-ov kandidat ne prijeđe u drugi krug, s obzirom da je riječ o ideološki bliskoj stranci.

“Što se tiče Zagreba, nažalost, zbog prošlih vremena jedan dio članova Gradske organizacije bio je usko povezan s Milanom Bandićem ili preko zaposlenja ili nekih drugih poslova s Bandićevom nomenklaturom. A ako mi želimo, a želimo, pred Zagrepčane izaći čistog srca, morali smo napraviti ono što smo napravili. Zato ćemo sada ponuditi kandidata kojeg smatramo najboljim. Klisović je bolji čak i od gospodina Tomaševića, jer je gospodin Tomašević dobar aktivist, ali je pitanje kakav bi bio gradonačelnik. Mislim da bi bila šteta izgubiti dobrog aktivista, a dobiti lošeg gradonačelnika. Joško Klisović je sve suprotno od njega: osoba koja ima veliko iskustvo i u civilnom i u korporativnom i u javnom sektoru. Klisović se mora, pod navodnim znakovima, baciti na glavu. Idemo probati ući u drugi krug”, naglasio je Hajdaš Dončić.


Komentari