Gurman Herman Uskrs slavi na Pagu odakle mu je supruga, evo s čime se sve dolje zaputio

Foto: Screenshot N1

O obilježavanju Uskrsa razgovarali smo sa šefom zagrebačkog HDZ-a, Mislavom Hermanom koji nam je otkrio da Uskrs obilježava na tradicionalan način te da je to vrijeme kada se preispituje. Blagdane već dugi niz godina proslavlja na Pagu odakle mu je supruga rodom, a ondje se i ove godine zaputio sa svim potrebnim namirnicama za blagdanski stol, jer kako sam kaže, pravi je gurman.

Što za Vas predstavlja Uskrs?

To je najveći Katolički blagdan, ja sam vjernik i Uskrs za mene predstavlja vrijeme kada se moramo zapitati o sebi i o vremenu u kojem živimo. O dobrim i lošim stvarima koje činimo, potruditi se da ono što nije dobro popravimo i činiti samo dobre stvari.

Na Uskrs idem na misu, ali moram reći što se tiče vjere tu bih svakako trebao biti bolji, bilo bi poželjnije da malo više i bolje prakticiram vjeru, trebao bih biti učestaliji na nedjeljnim misama, što nisam i to će svakako biti jedna od mojih uskrsnih odluka da se više posvetim i vjeri i Bogu nego što to sada činim, jer mi svi Boga zazivamo kad ga trebamo, a onda kad nam je dobro na njega zaboravimo.

Kako obilježavate Uskrs, vodite li se nekom tradicijom?

Ako se za muškarca kaže da je od tamo od kud je njegova supruga, onda sam ja čisti Novaljac jer mi je supruga od tamo, ondje mi žive punac i punica i mi tradicionalno sve blagdane koje možemo provodimo tamo, ako nam to naše obaveze dozvole jer radimo u dežurstvima. Tako da i ovaj Uskrs putujemo tamo i jedva čekam da se tih nekoliko dana opustimo u obiteljskom okružju i Uskrs proslavimo onako kako je to najljepše. Mi smo skupa već 25 godina i to nam je prava tradicija.

Novalja je jedan prekrasan mali grad, moj najdraži nakon Zagreba i tamo se osjećam doma i najdraža mi je izvan sezone, baš u ovakvim blagdanskim periodima kad se skupljaju ljudi sa svih strana i s obzirom da je to mali gradić svi ti tradicionalni običaji se i više poštuju i bolje obilježavaju i baš zbog toga volim ići tamo. Nekako se više tim tradicionalnim kršćanskim običajima daje puno veće značenje nego što je to u većim gradovima.

Uskršnja trpeza?

Ja volim jesti i kulinarstvo mi je jedna od najvećih kultura koje čovječanstvo njeguje tako da ja itekako sudjelujem u tome. Dolje nosim šunku, meso, moj punac koji je strastveni sportski ribolovac pobrinuo se za ribu. Mi spremni idemo dolje, nosim i jaja, sir, vrhnje, šunku, mladi luk… Za ručak se tradicionalno jede janjetina, a na veliki petak ulov od mog punca jer petak postimo.


Komentari