Grmoja prijeti Vladi Europskom komisijom: ‘Radi se o 15 milijardi kuna koje plaćaju hrvatski građani’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja prozvao je u četvrtak Vladu jer od 22. veljače HAKOM nema Upravnog vijeća pa na tržištu elektroničkih komunikacija vlada “regulatory holiday”, najavivši kako će to prijaviti Europskoj komisiji jer smatra da nije riječ o slučajnom kašnjenju, već o organiziranoj aktivnosti iza koje su interesi monopolista, u prvom redu HT-a.

Grmoja je nakon stanke u Saboru rekao kako je HAKOM, vrlo važna državna regulatorna agencija, od 22. veljače ostala bez zakonskog zastupnika te Vijeća koje njome upravlja.

Podsjetio je kako je Vlada krajem 2017. uputila javni poziv za predlaganje kandidata za pet članova Vijeća HAKOM-a te ovlastila Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da u njezino ime objavi javni poziv i prikupi prijave kandidata za predsjednika, zamjenika i članove Vijeća HAKOM-a. Javni poziv zaključen je 13. siječnja, a Ministarstvo je proslijedilo popis kandidata Vladi na odlučivanje.

Vlada ni nakon dva mjeseca nije predložila kandidate za članove Vijeća HAKOM-a

Grmoja je Vladi zamjerio sporost jer puna dva mjeseca nakon zaključenja javnog poziva nije predložila kandidate.

“Poslovi koje obavlja Vijeće HAKOM-a vrlo su precizno propisani Zakonom o elektroničkim komunikacijama, a bez Vijeća ovu agenciju nitko ne predstavlja niti zastupa. Nitko ne odgovara niti zastupa, nitko ne odgovara za zakonitost rada agencije, nitko ne donosi odluke koje se tiču tržišta elektroničkih komunikacija, pošte i željeznica, nitko ne može naložiti izvršenje financijskog plana agencije”, upozorio je.

Hrvatski predstavnici iz HAKOM-am napomenuo je, ne mogu sudjelovati u radu međunarodnih tijela, što znači da Hrvatsku trenutno nitko ne predstavlja.

“Bez Vijeća HAKOM-a i bez regulatornih odluka nastupio je tzv. ‘regulatory holiday’ na tržištu elektroničkih komunikacija, pošta i željeznica. Razdoblje kada nitko ne propisuje pravila kojim se uklanja nesavršena konkurencija, kada nitko ne sprječava monopol kakvog ima npr. Hrvatska pošta i duopol Hrvatskog Telekoma više, a manje Vipnet”, rekao je Grmoja i najavio da će sve to prijaviti Europskoj komisiji.

Europska komisija, naglasio je, jasno je zabranila regulatorne praznike. “Smatramo da se ne radi o slučajnom kašnjenju, već o dobro organiziranoj aktivnosti iza koje su interesi monopolista, u prvom redu Hrvatskog Telekoma”, rekao je ‘mostovac’.

Znamo da HT ima svoje ljude u Uredu premijera

“Mi znamo da Hrvatski Telekom ima svoje ljude u Uredu predsjednika Vlade, znamo koji su i na koji način su povezani. Mi iz Mosta smo već nekoliko puta upozoravali na katastrofalnu situaciju koju je na tržištu uzrokovao dosadašnji predsjednik Vijeća HAKOM-a Dražen Lučić. Tražili smo njegovo razrješenje jer je zabranio rad sindikatu, jer je protiv njega DORH podignuo optužnicu za kazneno djelo koje je počinio obavljajući službenu dužnost, ministar prometa Butković pisao je Vladi da postoje uvjeti za razrješenje tri člana Vijeća HAKOM-a, no oni ne samo da su završili svoj mandat, nego traže i novi”, poručio je Grmoja.

Ocijenio je kako Lučić “pljuje na hrvatsku državu” jer se opet kandidirao, iako nema potvrdu da se protiv njega ne vodi kazneni postupak. “Pravomoćna optužnica DORH-a je dostavljena svim odborima, klubovima, Vladi, a Lučić je lagao da ne postoji optužnica, no ta laž neće postati istina. Pokrenite se gospodo iz Vlade, obavite svoj posao, radi se o 15 milijardi kuna koje plaćaju hrvatski građani, a kojima upravlja HAKOM”, pozivao je.


Komentari