GRADSKOJ BLAGAJNI NE CVATU RUŽE: Zagreb grca u dugovima, trenutna postava će ih teško podmiriti

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Informacije o gradskoj blagajni uvijek su bile vruća roba, a drukčije nije ni ovih dana. Zagreb službeno ima 617,4 milijuna kuna nepodmirenih obveza, a dug neslužbeno ide i do dvije milijarde kuna.

Točno 617,4 milijuna kuna. Prije mjesec dana toliko je iznosilo stanje dospjelih, a nepodmirenih obaveza Grada Zagreba prema službenim podacima Gradskog ureda za financije, iako mnogi smatraju da je situacija u gradskoj blagajni mnogo teža nego što se prikazuje te kako će upravo resetiranje te stavke ostavštine preminulog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića biti jedan od većih izazova njegova budućeg nasljednika na Trgu Stjepana Radića 3.

Naime, agencija Moody’s u svom izvješću od 19. studenoga, nakon što je Gradu podigla kreditni rejting na Ba1, navela je i kako su “razine zaduženosti i dalje visoke, a pritisak koji dolazi od trgovačkih društava u vlasništvu Grada i dalje postoji”.

Prema informacijama sugovornika Jutarnjeg lista koji su uključeni u kreiranje zagrebačkog proračuna, trenutačna rupa u gradskoj blagajni je negdje između komuniciranih 617 milijuna kuna obaveza od strane Grada i dvije milijarde kuna, kako je to procijenila agencija Moody’s.

Službeno, Grad Zagreb je krajem prošle godine, a to je potvrdila Gradska skupština, donio odluku o sukcesivnom pokriću manjka iz prethodnih godina. Taj manjak iznosi 1,304 milijarde kuna i Grad ga želi pokriti u četiri godine, odnosno u razdoblju od 2022. do 2025. godine.

Taj manjak morat će vratiti neka nova gradska uprava jer je gotovo sigurno da zbog novonastalih okolnosti, smrti gradonačelnika Milana Bandića, sadašnja garnitura više neće voditi Zagreb, donosi Jutarnji list.


Komentari