Gradski zastupnik upozorava: ‘Grad neće stići na vrijeme pripremiti novi sustav naplate odvoza otpada’

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Oporbeni gradski zastupnik Renato Petek upozorio danas kako Čistoća neće stići na vrijeme pripremiti novi sustav naplate skupljeg odvoza otpada.

Upozorio je kako cijelom sustavu prijeti kaos. “Poslije 15 godina “planiranja” sustava za gospodarenje otpadom pod palicom gradonačelnika Bandića građanima prijeti kaos oko završne faze uspostave odvojenog prikupljanja otpada, kao i naplate istog. Ovo je rezultat nerada i neplanskog djelovanja, a sve će morati platiti građani”.

“Nedavno je Gradska skupština donijela odluku o poskupljenju usluge odvoza otpada od 1. veljače 2020. Dana 3.12.2019. godine Državni je inspektorat, Sektora tržišne inspekcije dostavio Zagrebačkom Holdingu, Podružnica Čistoća naredbu da se u roku 90 dana mora uspostaviti i voditi Evidencija o preuzetoj količini otpada od svakog pojedinog korisnika. Ako Čistoća ne ispuni ovu obvezu, Državni inspektorat će pokrenuti prekršajni postupak zbog počinjenja prekršaja Zakona o održivom gospodarenju otpadom.

Čistoća ne bi smjela naplaćivati skuplju uslugu ako nema uveden sustav evidencije koji za svakog korisnika bilježi pražnjenje svakog spremnika. Da bi u tome uspjeli, sve kante moraju imati nalijepljen kod, kako bi se isti mogao očitavati prilikom pražnjenja.

Iz Čistoće dobivam informacije da sve kante neće imati kodove još puno puno mjeseci, jer ne stižu iste nalijepiti, što znači da se neće moći uspostavljati skuplja naplata odvoza smeća jer se i u računu treba navesti kojeg je datuma i u koje vrijeme svakom pojedinom korisniku ispražnjen spremnik.

Ovo tumačenje bi moglo značiti da ako građani zaprime nove, više račune bez ovih podataka, iste nisu dužni platiti. Ako pak Čistoća pokrene tužbu zbog nenaplate računa, a prema tumačenjima više pravnika, građani će te sporove zasigurno dobiti”, tvrdi Petek u svojoj objavi na Facebooku.


Komentari