Gradski zastupnici progovorili za Zagreb.info: ‘Moć Milana Bandića je u padu’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Današnja sjednica Skupštine Grada Zagreba jedna je od najstresnijih i posljednjim političkim godinama glavnog grada. Dokument oko kojeg se lome koplja već mjesecima, Generalni urbanistički plan službeno je srušen glasanjem.

Za njega je bilo samo 18 zastupnika, a mnogo veća brojka od 31 osoba glasala je protiv. Nakon rušenja GUP-a, dvoranom je odjeknuo pljesak.

Ivana Čelića, tajnika gradskog HDZ-a smo zvali za vrijeme pauze prije konačnog glasanja o GUP-u.

”Mi smo povukli četiri amandmana koja su zadirala u zelene površine. Sukladno odluci stranačkog tijela, ne odustajemo od svojih 11 amandmana. Ako ih Gradonačelnik ne prihvati, glasovat ćemo PROTIV izmjena i dopuna GUP-a”, rekao nam je tada.

Nekoliko sati nakon rušenja GUP-a kontaktirali smo pet zastupnika iz različitih političkih opcija i od njih tražili da komentiraju današnje događaje.

”Što se nas tiče, sve ostaje isto”, nije bio rječit Kazimir Ilijaš, predsjednik Kluba gradskog HDZ-a kada smo ga upitali što za grad Zagreb znači rušenje GUP-a danas i hoće li koalicija HDZ-MB365 izdržati nakon današnjeg dana.

Upravo je Ilijaš odgovoran za treću stanku sazvanu u Skupštinu i prvu nakon ostvarenog kvoruma. Samo nekoliko sekunda nakon što se otkrilo da je u sklupama dovoljno zastupnika za glasanje Ilijaš je zatražio stanku od pola sata koje je prolongirala vrijeme potrebno za donošenje odluke.

Oporba koja je danas odnijela pobjedu bila je razgovorljivija.

”Današnja odluka Gradske skupštine prije svega je pobjeda građana Grada Zagreba i strukovnih udruga koji su mjeseci upozoravali na štetnost predloženih izmjena GUP-a. HDZ i Milan Bandić su svojim loptanjem nepotrebno držali građane mjesecima u neizvjesnosti. Očekujem da gradonačelnik shvati poruku koja je danas poslana u Gradskoj skupštini i da pokrene postupak izrade potpuno novog GUP-a koji će biti u skladu s potrebama i interesima građana”, kontatirao je za naš portal Matej Mišić iz SDP-a koji je finalnu odluku s radošću podijelio i na svojoj Facebook stranici.

”Što to pada? GUP nam pada!”, napisao je David Bilić iz Radničke fronte na svojem Facebooku gdje je označio i neke od kolega, a obujmom veći komentar dao je našem portalu.

”Srušili smo GUP i dokazali da nitko nije neupitan, pa ni sam Bandić. Najveće priznanje treba odati svim onim ljudima koji su prosvjedovali protiv ovakvog GUP-a, ovakvog upravljanja gradom i Bandića samog. Ipak, osim slavlja i hvale, treba ostati pribran i nastaviti borbu jer su i Bandić i HDZ stari lukavci i umjetnici promicanja svojih interesa. Ta borba ne smije prestati sve dok ovo ne postane grad koji nije samo slobodan koruptivne mreže Milana Bandića nego i grad koji uistinu vodi brigu o ljudima koji žive u njemu. Koje se skrbi o njihovim interesima, potrebama i željama i koji predstavlja većinu koja živi od svoga rada”, koncizan je mladi Bilić.

S njim se slaže i još jedan od velikih protivnika GUP-a, Tomislav Stojak.

”Drago mi je da loš i štetan dokument kakav je bio ovaj prijedlog GUP-a nije usvojen. Posljednjih dana stalno sam ponavljao da ovaj politički igrokaz danas traba završiti, i on je završio odbijanjem ovog dokumenta. Sada se treba okrenuti razvoju Zagreba i boljem životu Zagrepčana, sada imamo svi zajedno šansu krenuti u tom smjeru”, smatra HNS-ov zastupnik.

Ni Klub nezavisnih zastupnika nije bio bez teksta. Razgovarali smo s njihovim predsjednikom Renatom Petekom.

”Moć Milana Bandića je u padu. Njemu važni prijedlozi više ne prolaze, do sada je uvijek uspio pronaći broj ruku u Skupštini koji mu je za važne odluke bio potreban. Trgovačka koalicija HDZ-a i Milana Bandića se nije uspjela dogovoriti, iako su se jako trudili. Nema posustajanja. Javni interes mora biti iznad privatnog. Borba se nastavlja dok je Milan Bandić gradonačelnik Zagreba”, zaključio je.

 

 

 

 

 


Komentari