Gradski HNS oštro protiv Bandića: ‘Nemate nikakvo pravo iza sebe ostaviti proračunski ponor!’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Nakon što je danas gradska pročelnica za financije progovorila o velikom minusu u proračunu Grada Zagreba, koji iznosi više od milijardu kuna, zagrebački HNS još izrazio je veliku zabrinutost stanjem gradskih financija.

„Nažalost, ovo stanje nije od jučer, rezultat je višegodišnjeg lošeg i neodgovornog upravljanja sredstvima Zagrepčana od strane gradonačelnika i gradske uprave. Uzrok su izuzetno loše planiranje proračuna, njegovo prekomjerno trošenje na rashodovnoj strani, pogotovo kod velikog broja novog, nepotrebnog zapošljavanja u gradskoj upravi, te pojedinim projektima koji su svojim financijskim izdacima postali prava omča oko vrata zagrebačkim financijama.“, istaknuo je Tomislav Stojak, gradski zastupnik i predsjednik zagrebačkog HNS-a.

Iz gradskog HNS-a podsjećaju da je, primjerice, projekt “Roditelj odgajatelj” već sada došao na razinu od više od 400 milijuna kuna godišnje, prema prvotno planiranih 120 milijuna kuna. Također, žičara Sljeme gradi se isključivo kreditnim sredstvima u iznosu većem od 500 milijuna kuna, umjesto sredstvima EU, a ZET, koji je nositelj projekta, godišnje iz proračuna grada dobije između 500-600 milijuna kuna subvencija da bi uopće mogao normalno poslovati.

„Pod hitno zahtijevam od gradonačelnika da zdravorazumski krene u smanjenje proračuna, prvenstveno rashoda gradske uprave i da troškove svede u koliko-toliko realne okvire. U protivnom, u pitanje će doći normalni svakodnevni život građana Zagreba, a to znači financiranje prijevoza, vrtića, škola, ambulanti, ustanova kulture, sportaša, socijalnih ustanova, domova umirovljenika i ostaloga.

Gradonačelniče, ukoliko i ne držite previše do mišljenja tisuća i tisuća Zagrepčana koji su rekli da im je dosta ovakve loše politike, barem shvatite da nemate nikakvo pravo iza sebe i svoje vladavine ostaviti proračunski ponor u koji Zagreb može pasti ovakvom vašom neodgovornom politikom!“, zaključio je Stojak.


Komentari