Gradski HDZ oštro: ‘GORE JE NEGO ŠTO SMO PRETPOSTAVLJALI. TOMAŠEVIĆ KRŠI ZAKON I OBEĆANJA’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Gradski Zastupnici HDZ-a na konferenciji za medije uoči sjednice Skupštine u srijedu su poručili kako će biti konstruktivna i oštra oporba novoizabranoj gradskoj vlasti, a osvrnuli su se, između ostaloga, i na vladavinu Tomislava Tomaševića.

“Osvrnuo bih se na kratak mandat nove gradske uprave i mogu konstatirati kako nismo zadovoljni. Gore je nego što smo pretpostavljali. Iako bismo trebali reći da nam je drago, nama je uistinu žao što je to tako. Žao nam je zbog 200.000 glasova za ideju koja se rasprsnula kao balon od pjene u prvih 40 dana”, započeo je šef zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman.

Nezadovoljnim ga, nastavio je, čine sporna imenovanja, vraćanje dugova donatorima, ignoriranje javnosti te potpuna netransparentnost u odlučivanju.

“Očekivali smo rebalans”

“Tomašević u Skupštini ima stabilnu većinu. Sve svoje donatore i osobe od povjerenja je na lagan i legalan način mogao imenovati”, upozorio je Herman te podsjetio kako je platforma Možemo! dobila izbore obećavši da će grad voditi sposobni, a ne podobni kadrovi. Izgleda da je podobnost prevladala”, zaključio je Herman te se zapitao hoće li tisuću donatora Možemo dobiti isto toliko funkcija u upravljanju gradom.

“Na dnevnom redu za točku br. 6 imamo 13 amandmana. Njima želimo zadržati upravna tijela, prvenstveno tu mislimo na ured za EU fondove, zdravstvo i branitelje”, istaknuo je.

“Smatramo da je to kršenje predizbornih obećanja. Očekivali smo rebalans, a ne novo zaduživanje, kao i to da se oni koji su u prošlom sazivu bili protiv bilo kakvog zaduživanja ne zadužuju sada kada su na vlasti”, rekao je. Po pitanju smanjivanja plaće predsjednika Skupštine Joška Klisovića HDZ će biti suzdržan, najavio je Herman.

“To je čisti populistički potez. Slažemo se da su uštede nužne, ali ne u svrhu politizacije”, zaključio je Herman, a potom je riječ preuzeo Mario Župan koji je pojasnio amandmane. I on je izrazio nezadovoljstvo prvim potezima nove gradske uprave, osobito ukidanjem nekih od ureda.

“Gradski ured za zdravstvo je bitan jer skrbi o 900.000 građana i mislim da nije dobro da se takav ured u COVID krizi spaja s uredom za socijalu, branitelje demografije. Vidimo koliko je novom gradonačelniku stalo do tih stvari”, izjavio je Župan te dodao kako će inzistirati da Ured za zdravstvo ostane.

Također, zalagat će se da se održi i Gradski ured za branitelje. Kritizirao je i ukidanje Ureda za EU Fondove, a diskriminatornom je nazvao i odluku o ukidanju mjere roditelj- odgajatelj. Davor Filipović rekao je kako je u prva dva poteza koja je donio, novi gradonačelnik prekršio zakon.

Trodioba vlasti je svetinja

“Možemo vidjeti što je uslijedilo nakon afera javni bilježnik. OD 72 javna bilježnika, baš je izabrana sestra člana nadzornog odbora koja je donirala Tomaševića u kampanji. Građani ga nisu izabrali radi toga, već, baš suprotno, jer je najavljivao transparentnost i moram priznati da sam razočaran. Više sam puta govorio da ga poštujem jer sam ga smatrao poštenim i mislio sam da nikad neće raditi ovakve stvari”, rekao je Filipović, a potom se referirao i na imenovanje u Srebrnjaku.

“Nova donatorica je imala zajedničku firmu sa Sandrom Benčić koja zadnjih dana gorljivo brani neobranjivo. U zadnjih mjesec dana previše toga se dogodilo da bismo govorili o slučajnosti, već to sad poprima obrazac ponašanja. Ja se nadam da će se gradonačelnik trgnuti i sjetiti svega što je govorio u kampanju i da neće nastaviti u smjeru nepotizma i kršenja zakona”, poručio je Filipović. Mislav Herman komentirao je i nova uhićenja u Zagrebu.

“Trodioba vlasti je svetinja i oštro želimo da pravosuđe ostane neovisno, bez obzira na stranačku iskaznicu. Mi u HDZ-u se nećemo miješati niti propitkivati istražne radnje i pravosudne akcije koje su u tijeku”, rekao je Herman, a novinari su ga upozorili da je bivši šef gradskih groblja Patrik Šegota uhićen zbog radnji koje je poduzimao u vrijeme kada su HDZ i stranka BM 365 bili skupa u vladajućoj koaliciji.

Komentari