Zagreb dobio Plan gospodarenja otpadom

Ivan Klindić

Na trinaestoj sjednici Gradske skupštine zastupnici su usvojili Plan gospodarenja otpadom s 27 glasova za i 21 protiv, bez suzdržanih.  Usvojen je i zaključak tri kluba – HDZ-a, Neovisnih za Hrvatsku i stanke Bandić Milan 365 – kojim se zadužuje gradonačelnik na pokretanje postupka izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Zagreba.

Oporbeni zastupnici uputili su niz kritika na Plan gospodarenja otpadom koji je izlagala pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, Mirka Jozić.

Sandra Švaljek je kazala kako problem Plana gospodarenja otpadom ne leži samo u lokacijama na kojima se prvotno trebala izgraditi kompostana. Problem je puno širi i dublji, dodala je Švaljek, ističući kako je uputila niz primjedbi na postojeći Plan.

“Ovaj Plan gospodarenja otpadom možemo usporediti s neuspjelim jelom. Kada smo o njemu razgovarali prošli put ono nije bilo kuhano i začinjeno i u njemu je bila muha. Gradonačelnik je u međuvremenu uklonio muhu, ali je ovo jelo ostalo i dalje nejestivo”, kazala je u ime Kluba gradskih zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i Hrvatske socijalno – liberalne stranke Sandra Švaljek.

“Problem s Planom nisu bile ove dvije lokacije (Obreščica i Kostanjek), on je puno širi i dublji. Taj dokument nije formalnost, nije puko zadovoljavanje uvjeta niti mrtvo slovo na papiru pa onda neće nastati veća šteta. Ovakvi planovi i ovakav plan je slika stanja svijesti spoznaje u Zagrebu, on je slika odabira načela i odraz namjere ove gradske uprave u pogledu onoga što se želi realizirati”, kazala je Švaljek.

U ime Kluba gradskih zastupnika SDP-a, HSS-a i Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez, Zvane Brumnić ocijenio je da je ovakav koncept Plana promašen.

“Ovaj i ovakav plan se ni u čemu ne razlikuje od onoga kojeg smo dobili prošli put. Ove sve stvari koje se prebacuju u nekakvo buduće rješavanje će biti problemi koji će ponovno doći na Gradsku skupštinu i tada ćete vi koji danas prihvatite Plan ponovno morati glasati jer će vam reći: To ste već jedanput izglasali, sada morate nastaviti glasati””, kazao je Brumnić.

U ime Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević istaknuo je da dva i pol milijuna kuna koliko je u Planu predviđeno za kampanje, edukacije i informiranje nije dovoljno, kao niti to da osam milijuna kuna može puno toga napraviti u sustavu da imamo decentralizirani sustav centara za ponovnu upotrebu u Zagrebu.

“Brine me ako ne znate kako namaknuti ovih 550 milijuna kuna (za vozila i za spremnike) koji trebaju za odvojeni sustav prikupljanja. Niste svjesni koliko nas izazova čeka, Plan je samo početak da se krene u implementaciju”, kazao je Tomašević.

 

 

 

 


Komentari