GRADSKA OPORBA OŠTRO PORUČILA: Klasični dupli pas, Bandiću GUP a HDZ-u proračun

Foto: Bruno Konjevic / COPIX

Oporbeni zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i nevladine udruge oštro su u četvrtak osudili odluku Ministarstva graditeljstva, koje je dalo “zeleno svjetlo” za izmjene zagrebačkog GUP-a, ustvrdivši da se “HNS-ovo ministarstvo, kršeći zakon, uključilo u sramotan dogovor između Bandića i HDZ-a”.

“Sramota od države”, komentirao je pozitivno mišljenje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja o predloženim izmjenama GUP-a predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka u Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević (Zagreb je NAŠ!).

Tomašević: Štromer je s Bandićem odigrao “dupli pas”

“Ministar Predrag Štromar je s gradonačelnikom Milanom Bandićem odigrao oko GUP-a ‘dupli pas’ kako bi građane napravili budalama. Prošlog petka Štromar je pompozno uskratio suglasnost na izmjene GUP-a i izjavio kako usklađivanje sa zahtjevima Ministarstva može trajati godinama, da bi četiri dana kasnije dao tu istu suglasnost”, kaže Tomašević.

Kad je Ministarstvo uskratilo suglasnost za GUP u srpnju to su napravili u tišini, bez konferencije za novinare i spektakla koje su prošlog petka priredili da bi skupili nešto političkih bodova, ističe Tomašević.

“Kao vrhunac svega, Štromar danas licemjerno izjavljuje da bi on kao gradski zastupnik glasao protiv ovakvog GUP-a”, zgražava se Tomašević.

Mrak-Taritaš: Na djelu je trgovačka koalicija

Predsjednica Kluba zastupnika GLAS-a i HSU-a u Gradskoj skupštini Anka Mrak-Taritaš ustvrdila je kako postoji “trgovačka koalicija” u kojoj su HDZ i Bandić sa svojim “žetončićima” i HNS, a suglasnost Ministarstva je rezultat toga.

No, ističe Mrak-Taritaš, i dalje ostaje problem građana i struke koji smatraju da rješenja iz novog GUP-a nisu razvojna za Zagreb “nego su želje i pozdravi određenih ljudi bliskih gradonačelniku Bandiću”.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras kaže kako je jasno da je to scenarij koji je dogovoren između HDZ-a, Bandića i HNS-a, a oporba će napraviti što može da se izmjene GUP-a zaustave u Gradskoj skupštini.

“Ako GUP ipak prođe u Skupštini, možemo obećati Zagrepčanima da ćemo ga promijeniti u trenutku kada budemo u prilici, a to će biti vrlo brzo, za godinu i pol dana”, poručio je Maras.

Mišić najavljuje referendum o izmjenama GUP-a

Gradski zastupnik SDP-a Matej Mišić najavio je pak raspisivanje referenduma o spornim izmjenama GUP-a, koje bi trebale omogućiti izgradnju tzv. “Zagrebačkog Manhattana”.

“Vladajući u gradu i državi odlučili su ignorirati više od 20.000 primjedbi građana, kao i sve prigovore stručne javnosti koja je jednodušna u negativnom mišljenju o predloženim izmjenama GUP-a”, kaže Mišić.

I zastupnik Renato Petek (Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez) smatra da je “zeleno svjetlo” Ministarstva rezultat trgovačke koalicije.

“HDZ je dobio državni proračun, gradonačelnik Bandić GUP – svatko realizira svoje prioritete jer vlast je slast, a na vlasti se časti”, napominje Petek.


Komentari