Gradonačelnik s Veleposlanikom Kraljevine Danske potpisao Pismo namjere: ‘Zagreb će se ozbiljno posvetiti klimatskoj tranziciji’

Ole Frijs Madsen i Tomislav Tomasevic (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević otvorio je izložbu pod nazivom “Green together” u četvrtak u prostorijama Gradske uprave.

Najavio je da će se Zagreb ozbiljno posvetiti klimatskoj tranziciji s obzirom da je jedini hrvatski grad izabran u skupinu od 100 europskih gradova koji su dio EU misije za klimatske neutralne i pametne gradove.

“To nije samo stvar prestiža, već nam to također otvara prostor za povlačenje dodatnih financijskih sredstva iz europskih fondova kako bi Zagreb što prije postao klimatski neutralni grad”, rekao je Tomašević.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

U sklopu otvorenja izložbe, gradonačelnik Tomašević i Veleposlanik Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj, Nj. E. g. Ole Frijs-Madsen, potpisali su Pismo namjere kao potpora intenziviranju suradnje na polju zelene tranzicije.

“Siguran sam da ćemo znati odgovoriti na ove izazove i da će Zagreb biti svjetionik u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi kao što je to Danska u Europskoj uniji. Danska je bogata zemlja upravo zato jer temelji razvoj na vlastitim resursima, na zelenim, pametnim i učinkovitim modelima”, rekao je Frijs-Madsen.

Izložba predstavlja teme održive energije, pametnih zelenih gradova pogodnih za život, vodne sigurnosti i cirkularne ekonomije, a moći će se razgledati do 26. svibnja 2022.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Posebna zanimljivost ovog projekta su postamenti, točnije pedeset drvenih ploča na kojima će biti prikazani primjeri zelene tranzicije iz Danske i Hrvatske, a Zagreb će biti zastupljen sa sedam primjera projekata.

Uz zagrebačkog gradonačelnika i Veleposlanika Kraljevine Danske, okupljenima su se prigodno obratili i Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske-REGEA i posebni savjetnik predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu.


Komentari