Grad Zagreb nije platio zemljište za cestu, a od 2009. ni kamate: Sada će Zagrepčani platiti 1,5 milijuna kuna

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Grad mora platiti zemljište građevinskoj tvrtki Quintus koja je još 2008. na njemu napravila cestu uz urbane vile u Gračanima, odluka je Trgovačkog suda u Zagrebu.

Zgradama u Gračanima tada je trebala prilazna prometnica, pa su s gradskom upravom dogovorili da će ju napraviti na svom zemljištu. Grad im je trebao podmiriti cijenu parcele koja je formalno za nju izvlaštena. Parcela od 480 kvadrata vrijedna je 744 tisuće kuna, no kako presuda stiže tek sada, Grad Zagreb morat će platiti i kamate zbog čega je iznos dvostruko veći, piše Telegram.

Dugim riječima, grad, odnosno građani će platiti skoro 1,5 milijuna kuna.

Investitori su s Gradom Zagrebom u travnju 2003. sklopili Ugovor o financiranju izgradnje pristupne prometnice, odnosno ulice Gračanske Dužice. Grad je prihvatio ponudu otkupa zemljišta, no nikad ga zapravo nije platio.

Tvrtka Quintus spor s Gradom pokušala je riješiti još prije deset godina. Nudili su nagodbu mirnim putem, no na kraju su bili prisiljeni podnijeti tužbu što su i učinili 2010. godine.

Sud je prihvatio procjenu da je u pitanju nekretnina vrijedna 744 tisuće kuna, no Grad će morati podmiriti i kamate od 2009. godine.

Predstavnici Grada Zagreba na sudu tvrdili su kako prometnica uopće nije primjerena, da je preuska, te da ne može smatrati cestom , a pokušali su i umanjiti vrijednost zemljišta. Međutim, vještaci su njihove argumente srušili. Cesta je, naime, sasvim normalno prohodna kada na njoj nema nepropisno parkiranih vozila. I vrijednost je pouzdano utvrđena – na osnovu podataka iz Porezne uprave. Pokušalo se dokazati i da Quintus uopće nije bio vlasnik sporne parcele, odnosno da je i ranije tamo bio javni put, što su pak negirali starosjedioci iz Gračana.

Grad će morati platiti i sudski trošak od 93 tisuće kuna ako ova presuda postane pravomoćna.

Grad Zagreb na nju još može uložiti žalbu.


Komentari