Grad iznio ozbiljne optužbe na račun bolnice Srebrnjak: ‘Pametnom dosta!’

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Ne stišava se rat između Grada Zagreba i Dječje bolnice Srebrnjak koji je kulminirao nakon smjene ravnatelja te ustanove dr. Bore Nogala.

U posljednjem priopćenju koje prenosimo u cijelosti Grad optužuje Bolnicu za iznošenje neistine i skrivanje dokumentacije.

“S obzirom na jučerašnje neistinite navode bivšeg ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak da je projekt Dječjeg centra za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak – CCTM, projekt samo bolnice i Vlade Republike Hrvatske, a ne i Grada Zagreba, dostavljamo vam zahtjeve Bolnice Srebrnjak od 13. veljače 2018. za financijskom podrškom projektu CCTM-a (uključivši i da Grad Zagreb sufinancira 20 specijalizacija jer je to odbilo učiniti Ministarstvo zdravstva!) te od 29. rujna 2019. kojim Bolnica traži od Gradskog ureda za zdravstvo da putem projekcije proračuna Grada Zagreba od 2020. do 2022. osigura iznos od 9.327,700,29 kn za pokrivanje neprihvatljivih troškova, konkretnije PDV-a na prihvatljive troškove ulaganja (uobičajena formulacija Europske komisije).

Stoga postavljamo pitanje: ako se ne radi o projektu Grada Zagreba, zašto bolnica traži pokrivanje neprihvatljivih troškova za projekt CCTM-a? Ako se pak radi o projektu Grada Zagreba, kako bi se dalo iščitati iz predmetnog dopisa Bolnice, kako se opravdava činjenica da Gradu Zagrebu nije dostavljena cjelovita projektna dokumentacija te se osporava pravo na pokretanje procedure za postupak javne nabave putem Ureda za javnu nabavu Grada Zagreba kao središnjeg tijela javne nabave za Grad Zagreb, što je uobičajena procedura za sve izvanproračunske korisnike Grada Zagreba (ukupno 327 takvih ustanova), a u perspektivi Grad Zagreb treba pokriti i druge neprihvatljive troškove projekta u koji nema nikakav uvid.

Nadležni gradski uredi (Ured za javnu nabavu, Ured za programe i projekte Europske unije te Gradski ured za zdravstvo) zatražili su pisanim putem projektnu dokumentaciju. Iz Bolnice je odgovoreno da dokumentaciju ne mogu dostaviti elektroničkim putem „zbog opsežnosti“! Projektna dokumentacija ponuđena je tek „na uvid“. Iz premetnog odgovora Bolnice na zahtjev da se Uredu za javnu nabavu dostavi projektna dokumentacija od 6. studenog 2019. iz kojeg je vidljivo da se bivši ravnatelj služio verbalnim igrama kako bi izbjegao dostavljanje projektne dokumentacije (ne može „dostava“, ali može „uvid“ u Bolnici ili „slanje“). Pametnome dosta!”, stoji u vrlo oštrom priopćenju. 


Komentari

loading...
-->