GRAD GRCA U DUGOVIMA Tomašević otkrio šokantnu cifru: ‘Ne isključujemo moguća poskupljenja’

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević otkrio je da ukupni dug Grada Zagreba iznosi 8,2 milijardi kuna, a od toga je 860 milijuna kuna neplaćenih računa.

“Dug se odnosi samo na dugove financijskim institucijama i državi, a od ukupnog iznosa najveći dio duga je Zagrebačkog holdinga, 4,9 milijardi. Dug grada je 2,4 milijarde kuna, a 0,9 milijardi kuna je dug ZET-a”, kazao je.

Ustvrdio je i da će Grad funkcionirati, ali ne može nastaviti ovakvim tempom.

‘U ovaj dug ne ulaze ugovori sa zagrebačkim vodama, to tu nije uključeno. Ovo je dug samo prema bankama, državi”, pojasnio je gradonačelnik i dodao da otkad su došli na vlast su imali dug.

”Što znači 120 milijuna kuna gubiti mjesečno i vraćati tu situaciju? To je otežavajuće. Kao i onih 150 milijuna kuna koje očekujemo za likvidnost za lokalnu samoupravu za potres”, pojašnjava.

Na pitanje o poskupljenju, Tomašević kaže da je sve na stolu i da se rade analize. Dodao je i da nova uprava ZET-a još nije imenovana te da je u fokusu proračun grada i povećanje investicija. Na pitanje o poskupljenju vode kaže da je cijena već previše narasla i da to treba biti “zadnja usluga za poskupljenje”. Kaže i da se pokušavaju izvući resursi iz EU projekata.

”Akumulirao se gubitak u proračunu. Zagreb je trošio više nego što je imao u proračunu i to ćemo čim prije promijeniti. Sljedeća dva tjedna ćemo dio po dio o tome razgovarati”, izjavio je Tomašević.

Kaže i da će se smanjivati režije i da novi kredit nije potreban jer postoje tvrtke koje su spremne financirati te račune električne energije.

Na pitanje o online nastavi, Tomašević je izjavio da te odluke donosi Stožer, a na građane apelira da se cijepe.


Komentari